2 éve

Aranyérmek, és egy pazar becenév: Szűcs Lajos ekkor volt a csúcson

A vasárnap elhunyt Szűcs Lajosnak parádés futballkarrierje volt, különösen 1968-ban remekelt.

A vasárnap hajnalban, 76 éves korában elhunyt Szűcs Lajos nagy munkabírású, hatalmas lövőerejű labdarúgó volt. A hátvédsorban és a középpályán is hatékonyan szerepelt.

Szűcs Lajos labdarúgó
Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Az Újpesti Dózsa volt az első hivatalos klubja, de 1963-ban az Aranycsapat legendája, a Dorog akkori edzője, Buzánszky Jenő a bányászcsapathoz csábította, és náluk mutatkozott be az NB I-ben. 1966-ban a Ferencvároshoz szerződött, ahol alapemberként két bajnoki címet szerzett (1967, 1968). Az 1967-es FTC-t minden idők legjobb Fradijaként emlegetik.

Egy évvel később, az 1968-as esztendő volt karrierje csúcsidénye: Mexikóban olimpiai bajnoki címet nyert a magyar válogatottal, őt választották az ötkarikás viadal legjobbjának, idehaza megkapta az év legjobb labdarúgója címet, bajnoki aranyérmet nyert a Fradival, és pályára lépett a világválogatottban Brazília ellen Rio de Janeiróban.

Együtt nyert olimpiai bajnoki címet Dunai Antallal, aki a 'bengáli tigris' becenevet ragasztotta Szűcsre.

„Nagyon szerette a bécsi szeletet, bármennyit képes volt megenni – mondta Dunai a Ripostnak. – Az étvágya és a játékstílusa miatt neveztem őt el bengáli tigrisnek. Nagyon fog hiányozni...”

1971-ben a Honvédhoz került, ahol újra megkapta az év legjobb magyar játékosa díjat.

1972-ben olimpiai ezüstérmet szerzett a válogatottal, és negyedik lett a csapattal az Európa-bajnokságon. 1967 és 1973 között 37 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben.

A kispestieket 1977-ben hagyta el, az NB II-ben vitézkedő Vasas Izzóhoz került, amellyel feljutott az élvonalba. Az első osztályban összesen 377 bajnoki mérkőzésen 30 gólt szerzett. Hévízen fejezte be a játékoskarrierjét, 1981-ben szerzett edzői oklevelet a Testnevelési Főiskolán.

1980 és 1995 között a Ferencváros utánpótlás, tartalék és ifjúsági edzője, illetve alkalmanként a felnőtt csapat pályaedzője volt. Az FTC és a Bp. Honvéd örökös bajnoka, 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

A MOB és az MLSZ – az FTC-hez hasonlóan – Szűcs Lajost a saját halottjának tekinti.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!