3 éve

Koronavírus idején dübörög az E-Sport

Március elején már a második magyar nemzeti e-sport-bajnokság kezdődött el, holott sokan még mindig kérdően állnak a sportág előtt.

Az e-sport, vagyis elektronikus sport nem más, mint versenyszerű videójáték. A sportfogadók még csak most kezdenek ismerkedni ezzel a műfajjal. Ez nem csoda, míg a koronavírus miatt szinte minden sporteseményt töröltek, a virtuális világban továbbra is zajlik a játék.


Fotó: MTI

A mai ismert formája az interneten játszható videójátékok terjedésével kezdett kialakulni a kilencvenes években. A kétezres évek már a szervezett bajnokságokról szóltak, ma pedig ott tartunk, hogy van olyan tinédzser, akit profi játékosként évi 40 millió forintnak megfelelő éves fizetésért foglalkoztatnak. Immár tévécsatornák közvetítik a legnagyobb bajnokságokat, fogadhatunk a versenyekre, és szponzorok adják a nevüket az e-sporthoz.

Magyarországon például a K&H csoport támogatásával március 2-án már a második magyar nemzeti e-sport-bajnokság rajtolt el. A legjobb versenyzők és csapatok között összesen 15 millió forint pénzdíjat osztanak ki.

„A sport XXI. századi innovációja, az e-sport – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. – Ma már Magyarországon is egyre meghatározóbb a sportolók és a rajongók körében. A sportág népszerűségének ugrásszerű növekedését jól érzékelteti, hogy a tavalyi magyar e-sport-bajnokság közvetítését már több mint 700 ezer néző követte a stream-csatornákon.”

Idén két sportjátékkal bővült a magyar bajnokság, bekerült a FIFA 20 labdarúgó- és a Gran Turismo motorsport játék. A FIFA-ban például 1,5 millió forintot osztanak szét a legjobbak között. Biró Balázs, a Magyar E-sport-szövetség elnöke elmondta, szeretnének folyamatos versenyzési lehetőséget biztosítani a játékosoknak.

„Azt szeretnénk, hogy a legjobb teljesítményt tudják kihozni magukból és a nemzetközi porondon is helyt tudjanak állni a magyar játékosok – fogalmazott Bíró. – Az idei év egyik kiemelt célja az is, hogy a résztvevő csapatok a szezon végéig jogi személyiséggé – céggé vagy egyesületté – váljanak.”

Három éve alakult a magyar szövetség A Magyar E-sport-szövetség 2017-ben alakult meg, idén februárban pedig 23 tagország részvételével az Európai E-sport-szövetség is létrejött, amelynek Magyarország is alapítója. Bíró Balázs, a magyar szövetség elnöke bekerült a kontinentális sportszervezet tanácsadói testületébe.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem tudta leküzdeni az alkoholproblémáit és a depressziót az olimpiai bajnok sztársportoló

origo.hu

Csalók élnek vissza Tóth Gabi nevével

borsonline.hu

Kandász Andrea férje is megjárta a Mount Everest-poklot, ezt üzente Suhajda feleségének

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek pénz hullik az ölébe nyáron

vg.hu

Brutális mértékben drágul a lángos

origo.hu

Ezzel próbálja felidegesíteni volt feleségét L.L. Junior és fiatal barátnője

mindmegette.hu

A csodatévő fekete bors: ez történik a testeddel, ha rendszeresen eszel belőle

ripost.hu

Szandi gyászol: „Amikor megkaptam a hírt, hosszú percekig sírtam”

ripost.hu

Itt az újabb sztárszakítás? Pedig a TV2 sztárja már a családalapítást tervezte

mandiner.hu

Itt a Mandiner elképesztő nyári előfizetési akciója!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Mindenét felfedi, meztelenül tárta szét a combjait a vadító énekesnő

SPORT

Tragédia a futballmeccsen, kilenc ember meghalt

SPORT

Rossz hír Marco Rossinak! Újra megsérült a magyar válogatott labdarúgónk

SPORT

Elhunyt Csányi Béla, sportága legeredményesebbje

SPORT

Gyászol a hazai sportvilág: tragikus hirtelenséggel hunyt el a fiatal focista

SPORT

Gyász: meghalt Béres Ernő

SPORT

Brüsszelben képviseli hazánkat az ország két legjobb krupiéja

SPORT

Dzsudzsák Balázs a folyosón balhézott, eltiltotta az MLSZ