2 éve

Rossz hír, még nehezebb lesz kijutni a foci vb-re

Változik az európai labdarúgó világbajnoki selejtezők lebonyolítása.

A vb-selejtezőket érintő módosításokról a kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága döntött szerdán. Eszerint – amennyiben a nemzetközi szervezet (FIFA) is zöld jelzést ad – a selejtezőkből tíz csoportgyőztes automatikusan kijut a katari világbajnokságra, a maradék három helyért pótselejtezőn csapnak össze a csapatok.

Fotó: Getty Images

A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik, illetve a 2020-21-es Nemzetek Ligája sorozatból a két legjobb olyan csoportgyőztes szerepelhet, amely nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt másodikként a világbajnoki selejtezőben.

Ez azt jelenti, hogy még nehezebb dolga lesz a magyar válogatottnak, amely legutóbb az 1986-os vb-re jutott ki csoportgyőztesként. Azóta egyszer, 1997-ben sikerült vb-pótselejtezőt érő helyen zárnia.

A playoff-körben a 12 együttest három ágra sorsolják, itt pedig elődöntőket, majd a továbbjutók számára három „döntőt” rendeznek, így lesz teljes a kvalifikációt szerzők listája. A vb-selejtezők során – csakúgy, mint jövőre az Európa-bajnoki pótselejtezőn, melyben a magyar válogatott is érintett – használják majd a videobírót (VAR).

A katari világbajnokságra – melyet 2022. november 21. és december 18. között rendeznek – összesen 32 válogatott jut ki.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!