tóth gabi
A teakedvelõk örök vitája, hogy vajon tejjel vagy inkább citrommal érdemes meginni a reggeli italukat? Egy új tanulmány most a tejre szavaz, mégpedig azért, hogy a fogaink fehérségét is megóvjuk vele.
A világon a tea a második legtöbbet fogyasztott ital, ám van egy hibája, mégpedig az, hogy rendszeres fogyasztás esetén elszínezi a fogakat.
Egy új kanadai kutatás szerint azonban az, hogy hogyan készül, nagyban befolyásolja a hatását: egy kevés tej például abban segít, hogy ez az elszíneződés ne jelentkezzen. Dr. Awa Chow, az Universit of Alberta kutatója kihúzott fogakat helyezett a tejes vagy tej nélküli teába, majd 24 óra után ellenőrizte a fogak színét.
A tea tanninja nyomot hagyott a fogakon, ám a kutatók szerint a tejben levő kazein nevű fehérje a tanninhoz kötődik, és megelőzi a fogak színváltozását. A tej hatása egyébként még a fehérítő fogkrémekénél is erőteljesebb, így a fogaid megköszönik, ha a tea mellé egy kis tej is kerül a bögrédbe.