6 éve

Most kiderül melyik a jobb: szappan vagy tusfürdő

A szappanokat egy idõben meggyanúsították azzal, hogy szárítják a bõrt. De vajon mi a helyzet a tusfürdõkkel? És melyiket érdemes választanod?

A szappan pár évtizede még egyeduralkodó volt a fürdőszobákban, ám amióta a tusfürdők és a folyékony szappanok elárasztották a drogériák polcait, szinte teljesen kikoptak onnan. Elterjedt, hogy erősen szárítják a bőrt, szemben a tusfürdőkkel, amelyek lényegesen több bőrtápláló összetevőt tartalmaznak. De vajon mi az igazság?

 

Jönnek az egészséges szappanok!

A helyzet az, hogy a szappan szükségképpen lúgos kémhatású, mivel az állati vagy növényi zsírokat lúggal főzik össze a gyártás során. Ám lúgos kémhatás mértéke az nagyon változó lehet. Újdonság, hogy a mai szappanokat sokszor szintén bőrtápláló összetevőkkel, például sheavajjal dúsítják. Sőt, olyan szappanok is léteznek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges összetevőket. Ilyenek például a házi készítésű kecsketejszappanok, amelyek kifejezetten kímélőek, és bőrgyógyászok kifejezetten ajánlják az érzékeny, akár ekcémás bőrhöz. (Itt azt is elolvashatod, mi mindenre jó még a szappan!)

Tusfürdő: irritálhatja, de táplálhatja is a bőrt!

A tusfürdők ezzel szemben gyakran tartalmaznak SLS-t, amely egy jól habzó, erős zsíroldó tulajdonságokkal rendelkező anyag. Viszont sokan azt állítják róla, hogy ártalmas. Ráadásul a tusfürdők sokkal nagyobb arányban tartalmaznak különféle illat- és színezőanyagokat is, hogy nagyobb élményt nyújtsanak a fürdőszobában. Az allergiásoknak épp ezért érdemes vigyázniuk. Ugyanakkor az is igaz, hogy a minőségi összetételű tusfürdőkben rengeteg a bőrtápláló adalék, használata mellett akár a testápoló is elhagyható.

De akkor melyiket használjuk?

Attól függ, milyen a bőröd, és mennyire tartod szem előtt a természetességet. Ha érzékeny vagy ekcémás bőrrel küzdesz, lehet, hogy az egyszerű összetételű, kecsketejes szappan a megoldás - ha az tényleg színező- és illatanyag, illetve tartósítószermentes változat! Lehet, hogy nem habzik annyira, mint a tusfürdő, tisztító hatása azonban ugyanolyan jó.

Ha nem vagy különösebben érzékeny, viszont igényled az erős illatot és a nagy habot, a tusfürdő a te terméked. Ahogyan akkor is, ha zuhanyzás után nincs időd vagy kedved a testápolóval átkenni magad. De bármelyik mellet is döntesz: válassz minőségi terméket, amelyben sok a hidratáló és bőrtápláló összetevő.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!