Létrehozva: 2022.09.19.

Nekik köszönhetjük a Dalt és az Áll az alkut, most szülinapot ünnepelnek

Húsz éve eteti a televízió nevű fenevadat és szórakoztatja a közönséget jobbnál jobb műsorokkal, most születésnapot ünnepel a legrégebbi magyar műsorgyártó.

„A televízió egy fenevad, amit folyton etetni kell” - mondják, és pontosan ezt teszi kerek húsz esztendeje  a Show & Game, a legrégebbi magyar tulajdonban lévő, 20 éve változatlan tulajdonosi formában működő műsorgyártó cég, amelyik hétfőn ünnepli születésnapját. A cég gyakorlatilag a kereskedelmi televíziózás kezdete óta jelen van a piacon, és valamennyi csatorna vetített már általa gyártott műsorokat. Olyan produkciókat köszönhetünk nekik, mint A Dal, a Jóban rosszban, a Maradj talpon! és az Észbontók, de felsorolni is sok lenne, mi mindent láthattunk az ő gyártásukban. 

 A stúdióban készített napi szappanoperák ideje lejárt, most a minisorozatok és a külső helyszínes, fikciós szériák hódítanak, emellett az élő show varázsa megtörhetetlen, mert a közös élmény, amit együtt élnek át a nézők, feledhetetlen.  

- vélekedik Závodszky Zoltán, a működésének 20. évfordulóját ünneplő Show & Game Zrt. elnöke. 

A cég tulajdonosai: Koós György, Oláh Károly, Závodszky Zoltán a Bumm forgatásán. Fotó: Show&Game

 

A Show&Game most fejezte be a Város vs. Vidék műsorsorozatot, jelenleg a novemberben képernyőre kerülő Virtuózok V4+ és utómunkálatain dolgozik, és közben forog az Észbontók következő évada is. A cég 53 fajta műsorból több ezer adást gyártott, 19 nemzetközi licensz hazai verzióját készítette el. Fő profilját a szórakoztató műsorok jelentik, comedy műsorokból a legtöbbet és a legtöbb félét gyártotta Magyarországon. A cég nevéhez kötődik többek között pl. a Duna TV-n látható Virtuózok és annak nemzetközi V4+ változata, valamint a Honfoglaló és a Dal első négy évada de a Csináljuk a Fesztivált első 6 évada is. 

Csináljuk a fesztivált. Fotó: Show & Game 

A TV2 sugározta többek között Az ének iskolája, a Bumm, a Kocka a Nagy Duett korábbi adásait. A VIASAT3-on futó Észbontók, mely a Show & Game díjnyertes saját formátuma, a most induló 11 évadával igazi rekorder a magyar piacon. A cég fő piaca Magyarország, ahol 3 országos csatornán van jelen a műsoraival, de sikerrel értékesítették már külföldön is saját formátumaikat, és jelenleg is fut általuk készített műsor Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Emellett saját és vásárolt licensz értékesítést is folytatnak a Közép-Kelet Európai régióban. Nem csak a cég 3 magyar tulajdonosa állandó, de büszkék arra is, hogy az egész szakmában itt a legkisebb a fluktuáció, sok olyan munkatárs van, akivel 20 éve, a cég megalakulása óta együtt dolgoznak.

Závodszky Zoltán emlékeztetett rá, hogy a cégalapítók 1997 óta dolgoznak együtt, 2002 óta a Show & Game keretei között. 

A kereskedelmi televíziózás kezdete óta a cég az egyik legnagyobb magyar független produkciós társaság lett, az egyetlen, amely az itthoni televíziós piac minden nagy csatornájával kapcsolatban áll 

- hangsúlyozta. A siker zálogaként említette a profi kollégából álló stábot, akik saját területük elismert szakértői. A televíziós szakma legprofibb partnerei biztosítanak mindent, a díszlet és műszaki tervezéstől a kivitelezésen át az utómunkálatokig – fejtette ki a társtulajdonos. 

Rengeteg munkatársunk van, akivel 20 éve, a cég megalakulása óta együtt dolgozunk, mi több ezek közül sokakkal már azt megelőzően is kollegiális vagy baráti kapcsolatban álltunk

- tette hozzá. Arról is beszélt, hogy Magyarországon irreálisan magas, 100 felett van a magyar nyelven sugárzó televízió csatornák száma, ebben az USA után Magyarország toplistás a világban a lakosság arányában. A tévénézéssel töltött percek száma is nagyon nagy, Dél-Amerikában töltenek csak több időt a tv előtt, mint nálunk. Megemlítette azt is, hogy a televíziózási szokások változnak. Hangsúlyozta ugyanakkor:

tartalom előállító cég vagyunk, körülöttünk változhat, hogy a tartalmakat milyen platformon juttatjuk el a nézőkhöz, de tartalom előállításra szükség volt, van és lesz.

Népszerű volt A Nagy Duett. Fotó: Show & Game 

Koós György rendező-producer, a cég társtulajdonosa az egyes műsorokon keresztül mutatta be a cég sokszínűségét. Elmondta: a szórakoztatás, a játékshow-k, a talk show-k, a vígjátékok, a reality, gasztro műsorok, életmód, és a napi szappansorozatok is szerepelnek a cég két évtizedes portfóliójában, ezekből eddig több mint 5500 órányi minőségi műsort készítettek. Koós György szerint legalább egy-két műsorunkat valószínűleg mindenki látott már, hisz a cégük jegyezte például a Jóban Rosszbant, de számos vetélkedő és zenés show jelenlegi vagy korábbi évada is fűződik a nevükhöz, többek között az Áll az alku, Maradj talpon!, A Kocka, az Észbontók, Az ének iskolája, A Nagy Duett, vagy a Csináljuk a fesztivált. 

Sok éven át volt a nézők kedvence a Jóban rosszban sorozat. Fotó: Show & Game 

Mi fejlesztettük ki és gyártottuk a Virtuózokat is és a Dalt is

 – tette hozzá. Sőt, cégük gyártotta a hazai piac első gastro-reality-jét, a Masterchef-et a Viasatra.  

Nagy tapasztalattal rendelkezünk mind a nemzetközi formátumokra épülő produkciókban, mind a saját formátumok fejlesztésében és létrehozásában. A fő piac Magyarország, jelenleg 3 országos csatornán vagyunk folyamatosan jelen, de Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is készítjük a Virtuózok produkció arra az országra szánt mutációját. Az általunk megvásárolt Város vs. Vidék licenszét is tervezzük értékesíteni a környező országokban.

 Megjegyezte, hogy a korábbi években Magyarországon kívül értékesítették már a saját fejlesztésű Legendát, a Honfoglalót és az Észbontókat is.

A legnézettebb műsoraik közé tartozott a Jakupcsek show, a Dalnokok ligája, az Áll az alku, a Maradj Talpon, A Dal, a Jóban Rosszban, Nagy Duett, de korábban a Csináljuk a Fesztivált vagy az Ének Iskolája is mind az adott csatornák emblematikus műsorai voltak a maguk idejében. De nem csak a nézettség az egyetlen mérőszáma a sikernek, hiszen a Mindentudás Egyeteme vagy a Virtuózok például nyilván nem vetekedhetett nézettségben a szórakoztató műsorokéval, de ismertsége, pozitív visszajelzései és a tudomány vagy a komolyzene népszerűsítésében kifejtett hatása kiemelkedő volt - hangsúlyozta Koós György.

Oláh Károly producer, a Show & Game társtulajdonosa hozzátette, hogy az elmúlt évtizedek egyik legösszetettebb televíziós műsora gyártási szempontból a nemzetközi Virtuózok V4+. Öt országból érkeztek a gyerekek, akik öt különböző nyelven beszéltek. Állt mellettük egy lengyel és egy német anyanyelvű műsorvezető és az ötfős zsűri minden tagja más országból érkezett. 

Ez azt jelentette, hogy a műsort úgy vettük fel, hogy a műsor felvételén 6 nyelven folyt szinkrontolmácsolás, hogy mindenki mindenkivel szót tudjon érteni. Ez egészen elképesztő előkészítést és szervezést igényel 

- mondta a producer, megjegyezve, hogy ehhez képest annak az összehangolása, hogy ez a rengeteg ember mikor milyen országból, milyen közlekedési eszközzel érkezik, szinte már ujjgyakorlat.

A szakmában a váratlan kihívásokra is profi módon kell reagálni, hangsúlyozta és példaként elmondta, amikor a pandémia alatt kellett forgatniuk, külön szakértőt kellett felkérniük annak megtervezésére, hogy hogyan tudják a munkát elvégezni változatlan végeredmény mellett, de úgy, hogy a stábban dolgozó 120 ember kontaktusszámát a minimálisra csökkentsék és szigorúan szabályozzák, hogy ki kivel találkozhat a forgatás közben. 

Ez egy olyan új terület volt, amiben még a sokat látott gyártási szakembereknek sem volt tapasztalata.

Oláh Károly arról is beszélt, hogy az általuk gyártott műsorok döntő többsége nagy költségvetésű, főműsoridős produkció. A jelenlegi munkák közül kiemelte, hogy most fejeződött be a Város vs. Vidék műsorsorozat. zajlik az Észbontók 11. évadának előkészítése, közben zajlanak a Virtuózok V4+ utómunkálatai - a Virtuózok nemzetközi évada 5 országban kerül képernyőre egy időben- és mindkét műsor novemberben kerül majd képernyőre.

Volt egy olyan szombat esténk, amikor a magyar televíziózásban egyedülálló módon egy időben két csatornán futott saját gyártású élő show műsor, a TV2-n a Nagy Duett, a közmédián pedig a Dal élő adása. És ez nem akármilyen logisztikát igényelt, de szerencsére sikerrel megugrottuk ezt a feladatot is 

– hangsúlyozta Oláh Károly. A szakember szerint vannak visszatérő korszakok a televíziózásban. Volt olyan időszak, amikor a humoros műsorok nagyon népszerűek voltak, majd mindenki kvíz műsort akart, később jöttek a realityk. Most a nagy táncos, éneklős, átalakulós, és a főzős műsorok divatját éljük – összegzett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SHOWBIZ

Schmuck Andor dalra fakadt: "A fülekben kevesebb kárt teszek, mint pár mai előadó"

SHOWBIZ

Válása miatt kapott hideget-meleget Szabó Ádám felesége

SHOWBIZ

Íme a magyar Elvis Presley: „Nem vagyok imitátor, én énekes vagyok”

SHOWBIZ

Ez ám a megtiszteltetés: Bangó Margit közös dalra hívta Curtist

SHOWBIZ

Nagy bejelentést tett Ördög Nóra – aztán jött a hideg zuhany

SHOWBIZ

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

SHOWBIZ

Elárulta a Next Top Model Hungary zsűritagja, kiből lesz sikeres modell