Létrehozva: 2022.09.13.

Rezsicsökkentés: A többgenerációs családi házban élők is fellélegezhetnek

Az úgynevezett családi fogyasztói közösségek is több gázt kaphatnak olcsóbban egy új rendelet szerint. Kik tartoznak ebbe a körbe, és mit kell tenniük? Lépésről lépésre mutatjuk!

Megszületett a megoldás arra, ha több generáció él egy fedél alatt, de külön lakásban, és csak egy gáz mérőórájuk van. Nem kell a társasházzá alakítás bonyolult procedúrájába belefogniuk, a kormány rájuk gondolva egyszerűsítette a rezsicsökkentett gáz igénylését. Szeptember 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet egy újabb lehetőségről, amit kihasználva többszörösen is igénybe vehetik bizonyos családok a rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget. Íme a részletek!

Fotó: Shutterstock

Kikre vonatkozik ez az új lehetőség?

Azokra, akik egy ingatlanon belül, egy gázórát használnak, de több családból álló lakóközösségben élnek. Például azokra, akik a szüleikkel élnek egy telken vagy egy házban, és ők maguk is családosak. Családi lakóközösségnek az minősül, ahol egy ingatlanon belül egynél több, de maximum 4 lakás van.

A lakás nem egyenlő a házzal!

Azt, hogy pontosan mi minősül lakásnak, egy 1997-es rendelet írja elő. Eszerint a lakás egy olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, ami úgy lett kialakítva, hogy lehet benne pihenni, főzni, mosogatni, enni, tisztálkodni, mosni, illemhelyet használni és többek között élelmiszert, ruhákat vagy szerszámokat tartani. Az önálló rendeltetési egység pedig az, aminek a szabadból vagy az épület közös közlekedőjéből nyíló, önálló bejárata van. Vagyis a beépített tetőtér is lakásnak minősül, ha van külön bejárata és a legkisebb szobája legalább 8 négyzetméter.

Ki igazolhatja a lakások számát?

A települési önkormányzat jegyzőjénél kell ezt kérelmezni, aki 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakások számáról. 

Fotó: Shutterstock

Amit az igazolásról tudni érdemes

A jegyző valószínűleg nem fog kijönni és ellenőrizni, hogy valóban annyi külön bejáratú lakásunk van-e, ahányat a kérelemben feltüntetünk. Ellenben a kérelmezőnek büntetőjogi és kártérítési felelősséget is vállalnia kell azért, hogy a kérelemben szereplő lakásszám valós. A hatósági bizonyítvány iránti kérelmeket az önkormányzatok weboldalán érdemes keresni és onnan letölteni. Benyújtani pedig személyesen, postán a jegyzőnek címezve vagy elektronikusan (e-Papír) lehet.

Nem érdemes trükközni

Aki trükközik a különálló lakrészek számával, többféleképpen is megütheti a bokáját. Egyrészt, ha olyan lakásokra kérjük a jegyzőtől az igazolást, amiről az önkormányzat eddig nem tudott, az építésügyi hatósággal találhatjuk szembe magunkat, mely bírságolhat, bontathat is. Másrészt, ha egy esetleges ellenőrzésen kiderül, hogy ügyeskedni próbáltunk, akkor a jogosulatlanul alacsony áron elszámolt mennyiséget a piaci ár másfélszeresének megfelelő áron kell kifizetni. A kedvezményes gázár jelenleg bruttó 2,865 forint/MJ, a piaci ár szeptember végéig 21,416 Ft/MJ, októbertől december végéig pedig 22,002 Ft/MJ lesz – írja a Bank360.hu internetes portál. Ha a maximálisan igénybe vehető évi keretet vesszük alapul, akkor ez azt jelenti, hogy 182.000 helyett 2.100.000 forintot kell kifizetni. 

Mit tegyünk az igazolással?

Ha megvan az igazolás, a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, ami a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár majd.

Mennyi kedvezményes gáz jár?

Annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás a jegyző által kiadott okiratban szerepel. Vagyis annyiszor évi 63.645 MJ gáz jár rezsicsökkentett áron, ahány lakást igazol a jegyző.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

hirtv.hu

Magyar túszról tett közzé videót a Hamász + videó

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-