Milliárdokat talált a Net-média

Évente 8-10 milliárd forinttól esnek el a civil szervezetek amiatt, hogy az adózók fele nem rendelkezik a szja-bevallásban a civil szervezeteknek és egyházaknak adható 1 + 1 százalékról. A Net-média Alapítvány erre talált megoldást.

Szerző Ripost

„Ne szakértőkre költse az állam a civilek egy százalékát” – javasolta a Net-média Alapítvány a parlamenti pártokhoz címzett felhívásában.

A beérkezett felajánlások arányában

Az alapítvány azt kéri az országgyűlési képviselőktől - pártállástól függetlenül -,  hogy dolgozzanak ki törvényjavaslatot és alkossanak jogszabályt a személyi jövedelemadóból felajánlható 1+1 százalékok

maradéktalan eljuttatása érdekében a támogatandó közhasznú szervezetek és egyházak részére. Javaslatuk szerint a törvénymódosításnak arról kell szólnia, hogy azt a pénzt, amiről az adózók nem rendelkeztek – évente mintegy 8-10 milliárd forintot -, osszák fel a beérkezett felajánlások arányában a megjelölt szervezetek között.


Pályázatok nagy rezsivel

Egy korábbi, hasonló tartalmú civil kezdeményezés amiatt hiúsult meg, mert időközben arra született javaslat, hogy a költségvetésben „rekedt” 1 %-okat pályázati formában osszák fel a civil szervezetek között.

 


A Net-média Alapítvány felhívja a törvényalkotók figyelmét, hogy a pályázatok útján kiosztott források mintegy fele szakértői becslések szerint a pályáztatás lebonyolítására – célok meghatározása, kiírás, kommunikáció, elbírálás – megy el, továbbá a civil szervezetek részére is tetemes költségráfordítást igényel a pályázatok követése, és az azokon való részvétel. Így tehát a költségvetési pénz mintegy fele nem a kijelölt célra, hanem annak célba juttatására megy el.
 

Népszavazással ér fel

Azok az adózók, akik rendelkeztek az egy százalékukról, egy népszavazáshoz mérhető létszámban fejezték ki akaratukat a támogatandó civil szervezetekről.
Így a jogszabály megfelelő módosításával a NAV szinte többletköltség nélkül juttathatja el az eddig megrekedt pénzt az adózók által preferált civilekhez.
A Net-média Alapítvány kéri valamennyi országgyűlési képviselőt, hogy támogassa a javaslatunkat és ilyen módon duplázzák meg a közcélú egyesületek és alapítványok költségvetési támogatását.

Az egy százalékokról szóló, jelenleg érvényes előírásokról a NAV honlapján olvashat.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Holtan találtak rá a Dunában Rácalmásnál az egyik eltűnt kutyakiképzőre

vg.hu

Bebörtönzik a benzinártüntetőket

borsonline.hu

Gyermekükkel a szíve alatt várta haza párja a Kis-Dunában eltűnt kutyakiképzőt

vg.hu

Félig agyonverték az eurót, a dollár a nyakára fog taposni

metropol.hu

Durva felhőszakadást hoz a hidegfront, de van egy rosszabb hírünk is

mandiner.hu

Kizárnák Orbánt az EU-csúcsról, de Charles Michel szerint ez nem lehetséges

origo.hu

Pornójelenetbe került Curtis egy ismeretlen nővel - kép

mindmegette.hu

Gyász: meghalt a tihanyi Malackrumpli bisztró tulajdonosa

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

A színpadon villantotta meg formás idomait Optiz Barbi - Videó

ripost.hu

Leesett az állunk: így néz ki Rúzsa Magdi a három kisbaba szülése után

ripost.hu

Azonnal cselekedj, ha ezt látod a paradicsom alján