Létrehozva: 2015.05.11.

Finisel az szja-bevallás

Aki még nem tette, tegye meg! Május 20-ig be kell nyújtani a NAV-hoz a 2014-es évi személyi jövedelemadó bevallást.

 

Mindazoknak az adózóknak, akik nem folytatnak vállalkozói tevékenységet, áfa fizetésére nem kötelezettek, valamint, akiknek a munkáltatója nem vállalta át adóbevallásuk elkészítését, május huszadikáig vallaniuk kell.

 

A NAV helyettünk is ellenőriz

A bevallás elkészítésében könnyebbséget jelenthet a NAV honlapjáról letölthető általános nyomtaványkitöltő program, ezzel pedig behívható az szja bevallási nyomtatvány. A kitöltő programot az adóhivatal évről évre javítja, így aki korábban letöltötte, annak érdemes frissítenie. Fokozhatjuk komfortérzetünket, ha regisztrálunk az ügyfélkapu.hu-n, mert akkor a bevallás kitöltése és az ellenőrzés lefuttatása után néhány kattintással dokumentált módon célba juttathatjuk a NAV részére.

 

Bárhol az országban regisztrálhatunk

Ilyen formán megúszhatjuk az adóhivatal ügyfélszolgálatán, vagy a postán való sorállást. Jó tudni, hogy ügyfélkaput létesíthetünk lakóhelyünktől függetlenül, az ország bármelyik okmányirodájában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán, sőt, külképviseleten is.

Benézhetünk ide is, oda is

Ehhez egy alkalommal be kell menni személyesen a fenti hivatalok valamelyikébe, s pár perces ügyintézéssel megkapjuk az elektronikus hozzáférésünket személyes ügyfélkapunkhoz, amin keresztül a jövőben nem csak az adóhivatallal, hanem számos más, állami intézménnyel is levelezhetünk, de még betekinthetünk a földhivatali nyilvántartásba is.

Az adózók tetemes hányada, ahogy a korábbi években, úgy most is az utolsó pillanatra hagyja az adóbevallást. A több hónapig nyitva álló bevallási időszak elején inkább a visszaigénylők mutatnak aktivitást, hiszen így előbb kapják vissza a túlfizetést és ez számukra megfelelő motivációs tényező.

 

Hagyományőrzőknek nyújtott nyitva tartás

 

 

Akik maradnak a hagyományos, tollal kitölthető bevallási íveknél, azok számára több odafigyelést igényel ez a munka, hiszen így maguknak kell azt az ellenőrzést végezni, amit az online módszernél a gép elvégez helyettünk. (Közülük sokan  nem írják alá a nyomtatványt, ezzel érvénytelenné téve azt.)

Mindezek után mehetünk valamelyik NAV ügyfélszolgálatra, vagy postára, ahol a május 20-i határidő közeledtével egyre hosszabb sorokra számíthatunk. A hivatalok megértőek: az utolsó napokban több helyen nyújtott nyitva tartással várják az adózókat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Filmre vettek egy imádkozó sáskát, de ami utána jött, arra senki sem volt felkészülve

origo.hu

Zelenszkij beismerte, hogy óriási a baj, közel a vég

borsonline.hu

Összeszorul a szív: ezt üzenték a Fradi-szurkolók Dejan Sztankovicsnak és fiának – fotó!

mandiner.hu

A New York Times-nak arról panaszkodnak az ukrán katonai vezetők, hogy a kárpátaljaiak nem akarnak önként meghalni a háborúban

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

travelo.hu

A Bükk-hegységben található Magyarország legújabb gyógyfürdője

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-