Annyi lesz a söralátétnek

Két év múlva már nem lehet lekésni az adóbevallást, az NGM tervei szerint 2017-tõl az adóhivatal vall helyettünk.

Számtalan fontos dátumot kellett eddig is fejben tartanunk, akár magunknak készítettük az adóbevallást, akár a cégünk, könyvelőnk készítette azt el nekünk. A legfontosabb azonban a végső, május 20-i időpont, amikorra maradéktalanul el kell küldenünk a NAV-nak az szja-bevallásunkat. Idén is  néhány posta hosszabbított nyitvatartással várja azokat, akik az utolsó pillanatra hagyják a beadást.

500 ezer lehet a büntetés

Akik pedig még erről is lemaradnak, bizony vakarhatják a fejüket, hisz mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Aki késik az éjféli beadással, arra akár 200 ezer forintos bírságot is kiszabhat a NAV - magánszemélyek esetében, cégek esetében ez akár 500 ezer forint is lehet. Azonban arra is fontos figyelni, hogy minden adatot pontosan töltsünk ki, illetve, hogy ellenőrizzük, pontosan töltötték-e ki helyettünk - a legkisebb hiba is bírságot von maga után, magánszemélyként 20 ezer forintig, vállalkozások esetében 100 ezer forintig szabják ki a büntetéseket. De kapaszkodjatok meg! Akkor is fizetni kell, ha önellenőrzéssel saját magunk helyesbítenénk az adóbevallásunkon. Ilyenkor az adózó önellenőrzési pótlékot köteles fizetni, a helyesbített összeggel együtt.

Az adó nem lesz többé teher

Az önellenőrzési pótlék a késedelmi pótlék 50 százaléka, aki viszont ugyanazt a bevallást ismételten önellenőrzi, már a késedelmi pótlék 75 százalékát köteles befizetni önellenőrzési pótlékként. És akkor arról még nem is esett szó, mi van, ha a NAV adóhiányt állapít meg a bevallásunkban. Bár a néhány évvel ezelőtti söralátét-adóbevallásnak nevezett egyoldalas nyomtatvány már így is sokat egyszerűsített az életünkön, az NGM adózási tervezete szerint szinte minden teher lekerülhet a vállunkról.

Söralátét kilőve

Az Origo birtokába jutott iratok szerint ugyanis a minisztérium 2017-től teljes mértékben a NAV-ra hárítaná az adóbevallások elkészítését. Eszerint attól az évtől kezdve, 3-3,5 millió ember adóbevallását a hivatal töltené ki, nekünk pedig nem lenne más dolgunk, mint átfutni az elkészített dokumentumot és jóváhagyni azt.

A szaktárca úgy tervezi már jövőre, az adózók egy kisebb csoportjánál már élesben tesztelnék az új bevallási rendszert. És bár most is bárki kérheti, hogy a NAV készítse el az adóbevallását, Angyal József adószakértő Origonak adott válaszában egyértelműen óva int ettől mindenkit, hisz az esetleges kezdvezményekkel (családi, házassági) a hivatalnak nem feltételnül kell tisztában lennie.

Kiegészíthető lesz

A tervezet szerint a NAV csak azoknak tudja majd elkészíteni az adóbevallását, akik kizárólag a munkahelyükről jutnak jövedelemhez. Tehát például a lakáskiadásból származó jövedelmet magának az adózónak kell bevallania. Ugyanezen elv mentén, a hivatal azoknak sem tudja elkészíteni a bevallását, akik valamilyen adókedvezményt (családi, házassági) akarnak igénybe venni. A kiszivárgott információk szerint a NAV azonban mindenkinek elkészíti majd az adóbevallás-tervezetét, amiről az adózó eldöntheti, hogy elfogadja, vagy visszautasítja, hogy kiegészíthesse. A tájékoztató szerint azok, akiknek van Ügyfélkapu-regisztrációjuk, azon keresztül kapják majd meg az ajánlatot, és ott is hagyhatják majd jóvá vagy módosíthatják. Akiknek nincs Ügyfélkapu-hozzáférésük, azok papíralapon, postafordultával kommunikálhatnak majd a NAV-val.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor bejelentette, miben állapodtak meg az uniós csúcson

origo.hu

Válás közben is együtt nyaral Peller Anna és Lukács Miklós

borsonline.hu

Mit fog szólni a palota? Bohócot csináltak Harry hercegből

magyarnemzet.hu

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sorsa eldőlt, egy város befogadta őket

ripost.hu

Az ország legjobb nőivel bulizott éjszaka Peller Anna leendő exférje, Mikike

vg.hu

Száguld a Budapest-Belgrád vasút Szerbiában

origo.hu

Nevetséges ukrán kudarc: hiába kapnak vadászgépeket, nem tudják használni

mindmegette.hu

Így lesz tökéletes a foszlós húsvéti kalács - Bernáth József elárulja, mi a trükk!

ripost.hu

Végzetes favágás: meghalt egy férfi Dobozon

ripost.hu

Fogyása miatt féltik a rajongók Berki Mazsit

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-