Létrehozva: 2015.05.08.

Annyi lesz a söralátétnek

Két év múlva már nem lehet lekésni az adóbevallást, az NGM tervei szerint 2017-tõl az adóhivatal vall helyettünk.

Számtalan fontos dátumot kellett eddig is fejben tartanunk, akár magunknak készítettük az adóbevallást, akár a cégünk, könyvelőnk készítette azt el nekünk. A legfontosabb azonban a végső, május 20-i időpont, amikorra maradéktalanul el kell küldenünk a NAV-nak az szja-bevallásunkat. Idén is  néhány posta hosszabbított nyitvatartással várja azokat, akik az utolsó pillanatra hagyják a beadást.

500 ezer lehet a büntetés

Akik pedig még erről is lemaradnak, bizony vakarhatják a fejüket, hisz mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Aki késik az éjféli beadással, arra akár 200 ezer forintos bírságot is kiszabhat a NAV - magánszemélyek esetében, cégek esetében ez akár 500 ezer forint is lehet. Azonban arra is fontos figyelni, hogy minden adatot pontosan töltsünk ki, illetve, hogy ellenőrizzük, pontosan töltötték-e ki helyettünk - a legkisebb hiba is bírságot von maga után, magánszemélyként 20 ezer forintig, vállalkozások esetében 100 ezer forintig szabják ki a büntetéseket. De kapaszkodjatok meg! Akkor is fizetni kell, ha önellenőrzéssel saját magunk helyesbítenénk az adóbevallásunkon. Ilyenkor az adózó önellenőrzési pótlékot köteles fizetni, a helyesbített összeggel együtt.

Az adó nem lesz többé teher

Az önellenőrzési pótlék a késedelmi pótlék 50 százaléka, aki viszont ugyanazt a bevallást ismételten önellenőrzi, már a késedelmi pótlék 75 százalékát köteles befizetni önellenőrzési pótlékként. És akkor arról még nem is esett szó, mi van, ha a NAV adóhiányt állapít meg a bevallásunkban. Bár a néhány évvel ezelőtti söralátét-adóbevallásnak nevezett egyoldalas nyomtatvány már így is sokat egyszerűsített az életünkön, az NGM adózási tervezete szerint szinte minden teher lekerülhet a vállunkról.

Söralátét kilőve

Az Origo birtokába jutott iratok szerint ugyanis a minisztérium 2017-től teljes mértékben a NAV-ra hárítaná az adóbevallások elkészítését. Eszerint attól az évtől kezdve, 3-3,5 millió ember adóbevallását a hivatal töltené ki, nekünk pedig nem lenne más dolgunk, mint átfutni az elkészített dokumentumot és jóváhagyni azt.

A szaktárca úgy tervezi már jövőre, az adózók egy kisebb csoportjánál már élesben tesztelnék az új bevallási rendszert. És bár most is bárki kérheti, hogy a NAV készítse el az adóbevallását, Angyal József adószakértő Origonak adott válaszában egyértelműen óva int ettől mindenkit, hisz az esetleges kezdvezményekkel (családi, házassági) a hivatalnak nem feltételnül kell tisztában lennie.

Kiegészíthető lesz

A tervezet szerint a NAV csak azoknak tudja majd elkészíteni az adóbevallását, akik kizárólag a munkahelyükről jutnak jövedelemhez. Tehát például a lakáskiadásból származó jövedelmet magának az adózónak kell bevallania. Ugyanezen elv mentén, a hivatal azoknak sem tudja elkészíteni a bevallását, akik valamilyen adókedvezményt (családi, házassági) akarnak igénybe venni. A kiszivárgott információk szerint a NAV azonban mindenkinek elkészíti majd az adóbevallás-tervezetét, amiről az adózó eldöntheti, hogy elfogadja, vagy visszautasítja, hogy kiegészíthesse. A tájékoztató szerint azok, akiknek van Ügyfélkapu-regisztrációjuk, azon keresztül kapják majd meg az ajánlatot, és ott is hagyhatják majd jóvá vagy módosíthatják. Akiknek nincs Ügyfélkapu-hozzáférésük, azok papíralapon, postafordultával kommunikálhatnak majd a NAV-val.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-