tóth gabi
Arról szólnak a hírek, hogy a fagy elvitte az idei epertermést, ennek ellenére nem is adják elviselhetetlenül drágán. Sõt, a városi piacokon, vásárcsarnokokban olcsóbb, mint a nagybanin. Ez azért érdekes...
Hatalmas a kár, panaszolják Somogyban, Zalában, az Alföldön az epertermelők. Sok helyen 90 százalékos a fagykár. Jelenleg a magyar gyümölcs kilóját 1600 és 2400 forint között adják a budapesti nagybani piacon. Igaz, ez még fólia alatt érett pirosra.
Aztán a főváros piacain elcsodálkozunk az árakon. Mindenhol olcsóbban mérik az epret, mint ahogy azt megvehetnénk a nagybanin.
Óbudán például már 1280 forintért is hozzájuthatunk a külsőre is szép gyümölcshöz, a legtöbb árusnál tábla hirdeti: "magyar termék".
Még az őstermelőnek tűnő árusok között is az olcsóság a jellemző.
Némi gyanúra csupán az adhat okot, hogy a kinézetre, színre, formára ugyanolyan
görög epret már 700 forintért is megvehetjük az egyik árusnál, akit valahogy elfelejtettek értesíteni, milyen felirat alatt fut ma az eper...
Az olcsóbb külföldi epret keverik a magyarral, amit meglehetősen nehéz kiszúrni, hiszen ilyenkor az ízük még szinte egyforma, enyhén savanykás. Az igazán zamatos, szabad földön termett gyümölcsök majd csak május közepétől tűnnek fel nagyobb mennyiségben a piacokon. Jellemzőjük, hogy különböző méretűek, és nem egységesen piros a színük. Az ízük viszont mennyei.