RIPOSTER

Tudtukon kívül válhat embercsempész a magyar kamionosokból

Megdöbbentő képsorok terjednek a neten: több ezer menekült próbál átjutni a francia-angol határon, a magyar kamionosokat is veszélybe sodorva: jármûveiket, szállítmányaikat szétverik, ha pedig véletlen el tudnak bújni a teherautón, a kamionost több millió forintos büntetéssel, de akár börtönnel is sújthatják.
  • Szerző: Ripost

Egyre tarthatatlanabbá válik a helyzet a Calais-i kikötőben, ahol menekültek százai szedik szét a várakozó kamionokat, illetve próbálnak elbújni rajtuk, hogy esetleg átjussanak Angliába. Egy magyar kamionost már le is tartóztattak, miután 51 albán menekültet találtak járművén. A -nak interjút adott egy magyar fuvaros, aki szerint a probléma sokkal nagyobb annál, mint ahogy a sajtó tálalja.

"Valóban nagyon sok a menekült Calais-ban, de ez már évek óta így van.

Az elmúlt hetek afrikai és szír történései miatt valóban többen vannak, mint eddig, de ez a probléma már évek óta fennáll" - mondja a férfi.

Ez a kép fogadta a kamionosokat még egy évvel ezelőtt:

 

És a pár nappal ezelőtti felvételek:

 

A gondot voltaképpen egy 5 kilométeres útszakasz okozza, ez a bevezetője a calais-i, már védett kikötőnek. Ezen a szakaszon a legtöbb esetben torlódás van, a kamionok csak araszolva tudnak haladni, esetleg több órát is várakoznak a sorban. Ezt az időt használják ki a menekültek, akik egyébként az út menti bokros területeken tanyáznak.

"Nejlonzsákokból épített sátrakban laknak, arra várva, hogy mikor juthatnak át valahogy a határon.

Próbálkoznak is rendesen, általában egyik társuk kinyitja  a kamion ajtaját, többen beszállnak, majd a társ rájuk zárja az ajtót."

A calais-i kikötőben aztán nemcsak a francia, hanem az angol határőrség is átvizsgálja a járműveket, ám sokszor ez sem elég - a legnagyobb problémát, és félelmet pedig ez okozza a kamionosoknak. "Ez az, amiről senki sem beszél. Ha a bevezető szakaszon bemásznak hozzám menekültek, és esetleg úgy el tudnak bújni, hogy a calais-i határőrök nem találják meg őket, a doveri oldalon bukkanhatnak rájuk a brit határőrök.

Ilyen esetben pedig  kamionost vonják felelősségre: embercsempészettel vádolják, illetve ki kell fizetnie a menekült ottani ellátásának, illetőleg visszatoloncolásának a díját, ami több ezer fontra (több millió forintra) is rúghat.

Ennyi készpénz persze általában nincs a kamionosnál, ezeket az összegeket végül a szállítmányozó cég fizeti ki" - mondja a férfi, majd hozzáteszi: "Könnyen megeshet, hogy a kamionos látja is, ahogy a menekültek önkényesen felszállnak kamionjára, de természetesen nem száll ki a járműből. Azt nem mondanám azért, hogy apokalipszis hangulat van. Többségünk már megszokta ezt a dolgot, mindenki a maga módján igyekszik kezelni a helyzetet. Akad, aki leplombálja az ajtót,

Belgium felétől pedig már egyáltalán nem állunk meg, mert a pihenők is veszélyesek lehetnek.

Ha úgy gondolom, hogy lehet valaki a járművön, akkor szólok azonnal a kikötőben, hogy még ott leszedjék őket, nehogy Angliában legyen bajom belőlük. Velem eddig egyszer fordult elő, hogy menekültek próbálkoztak nálam, egy benzinkútnál másztak fel a kamionomra. Tudtam, éreztem, hogy kívülről többen is kapaszkodnak a kamionba. Nekik viszont fogalmuk sem volt, hogy én már  Belgium felé tartok. Egy hosszabb szakasz után azonban pihennem kellett és beálltam egy zárt kamionos parkolóba. Akkor kászálódtal le a kocsiról, egyikük a pótkerekemen bújt el.

Nem is tudom mi lett volna, ha nem tudnak tovább kapaszkodni, leesnek és elütöm őket

- sóhajt fel a férfi, majd hozzáteszi, a kamionosoknak az fáj, hogy ezekről nem beszél senki, pedig rettenetes felelősség terheli őket ebben az ügyben. A férfi azt mondja, a Calais környéki bokros területen nem is zavarhatják el őket a francia rendőrök, a menekülteknek csak az útra nem szabadna kimenniük.

Persze néha tartanak razziákat, és olyankor pár napig nyugtuk lehet a kamionosoknak, de a legtöbb esetben csúnya kép fogadja az odaérkező autóst:

akár több ezer menekült is lehet az úton, csordákba verődve próbálnak meg feljutni a járművekre, feszegetik az ajtót, és néha a szállítmányt is teljesen tönkre teszik.

Informátorunk, Zsolt azt mondja, szerencsére ott még nem tartanak, hogy ezek az emberek éhesek is legyenek. Mert az már tényleg az apokalipszist is jelenthetné. "Legtöbbjük mindenét pénzzé teszi, mielőtt elindul a jobb élet reményében.

Így aztán nem a kamionosok pénzére, vagy élelmére utaznak, csak a határon akarnak átjutni. Legalábbis egyelőre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?