RIPOSTER

Rákot hazudott, úgy gyűjtött pénzt a magyar csaló

Beteg gyermekeknek szánt adományokból szerzett magának pénzt egy csaló nő, aki rákosnak adta ki magát. Azt hazudta, hogy egy gyermekét már elvesztette, és három árvát hagy maga után, ha meg kell halnia.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Több fórumon is gyűjtést szerveztek tavaly nyáron a kis Póka Zita gyógykezelésére. Amikor a kislány végül elhunyt, több millió forint maradt a szülőknél az adományból, amit szerettek volna olyan betegnek továbbadni, aki szintén a halálos kórral küzd. Még a kislány életében találkoztak a kórházban egy Nagy Kriszta nevű nővel, aki elpanaszolta nekik, hogy végstádiumú rákos, egy gyermekét már elveszítette, de van még három gyereke, tőlük most vesz végső búcsút. Nem sokkal később azzal állt elő, hogy egy ötmillió forintba kerülő frankfurti gyógykezelés megmenthetné az életét. Pókáék megsajnálták: adtak neki pénzt, és gyűjtést is szerveztek, más, beteg gyermeket nevelő családot bevonva. „Elsőre 300 ezer forint készpénzt adtak át neki a barátaink, majd Káposztásmegyeren egymilliónyi készpénzt” – áll a rendőrségi feljelentésben, amit Pókáék és a 9 éves, haldokló Benuka édesanyja tett a fővárosi, 20. kerületi rendőrkapitányságon. A pénz átadása után ugyanis a nő egyre homályosabb történetekkel állt elő, hogy újabb pénzeket kérjen, mígnem a közösség rájött: csaló férkőzött be közéjük.

"Most már mindenki bennünket vádol, már azt is olvastam a neten, hogy nem is Benukára költöm azt a pénzt, amit adományba kaptunk – mondta a %%-nak Farkas Andrea. "Pedig nekünk tényleg hatalmas szükségünk van a segítségre. Így azonban lassan már nekünk sem segítenek, egyre többen kételkednek abban, hogy valóban jó helyre megy a pénz.

Benuka története pedig közismert: születése után agyvérzést kapott, majd egy fertőzés következtében gennykeltő baktérium került az agyvizébe. A kisfiú kómába esett, gép táplálja, légzési elégtelenségei vannak, epilepsziája miatt időnként rohamoktól szenved, állandó felügyeletre szorul. A család vállalta, hogy otthon ápolja, mert otthon boldog a gyerek, segíteni azonban nem lehet rajta, reménytelen a gyógyulás, és senki nem tudja, meddig maradhat még a szüleivel.

Érthető, hogy az anyuka, amikor hallotta a Nagy Krisztaként bemutatkozó nő történetét, együttérzett vele és segíteni akart. Ám a csaló nőről kiderült: nemcsak az hazugság, hogy elvesztette egy gyermekét, hanem az is, hogy rákos lenne. A nő már 2009-ben is internetes csalásokból élt.

Hogy mik az új módszerei, hogy bukott le a csaló nő, és milyen további magyar esetek vannak még, az a %% pénteki számából kiderül.

címkék: