RIPOSTER

Koronavírus: Dr. Szlávik János bejelentette, biztonságosak a vakcinák

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főorvosa szerint a klinikai hármas fázisba jutó vakcinák biztonságosak.
  • Szerző: Buster

Az infektológus szerint nagyon biztatóak az eredmények azon oltóanyagok esetében, melyek eljutottak a klinikai tesztelés harmadik fázisába. Ilyenből szerencsére több is van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Markovics Gábor
Ripost

„A hármas fázis vizsgálja a hatékonyságot, és úgy tudom, közülük néhány több mint 90%-os hatékonyságú az előzetes eredmények alapján. Van a vakcinák között olyan, ami egészen újfajta eljárással készült, de nagyon hatékony. Attól, hogy valami új, nem kell félni tőle. A másik, egészen modern vakcinagyártási eljárással győzte le a világ például az ebolát is”- magyarázta a Bors napilapnak Dr.Szlávik János aki szerint nem érdemes jóslásokba bocsátkozni, mikor kezdődhet meg a tömeges oltás, de reálisnak tartja, hogy év elejére nagy számban megérkezhetnek az első oltóanyagok, melyekből a kormány 12 millió adagot kötött le. Ezzel a mennyiséggel már elérhető a nyájimmunitás, ami egyet jelent a járvány legyőzésével.

„Én úgy tudom, eddig 12 millió oltóanyagot kötött le a ma­gyar kormány, amivel elérhető a nyájimmunitás. A korona­vírus elleni vakcinák nagy ré­szét két részletben kell beadni 21–28 nap különbséggel, így 6 millió embert lehet immunizálni, ami a lakosságnak pont egy ak­ko­ra szelete, ami elegendő a nyáj­immunitás eléréséhez. Ettől persze a koronaví­rus nem szű­nik meg létezni, de a járvány megáll” – mu­tatott rá a főorvos, aki úgy véli, jóval többen fogják igényelni önkéntes alapon a koronavírus elleni vakcinát, mint az influenza elleni oltóanyagot. A szakember úgy véli, hogy ha minden a megfelelő mederben halad, jövő nyárra fellélegezhet az ország.

 

És ezeket olvastad már?