RIPOSTER

Nem hiszed el, melyik gyerekdal adta a világsláger dallamát

Zenész körökben régóta ismert tény, hogy a világ egyik legismertebb slágerének kottája megegyezik egy másik daléval, amit mindenki ismer.
  • Szerző: Buster

Kár lenne plágiumot kiáltani, hiszen ez a dallamvezetés meglehetősen népszerű volt egy időben az angolszász zeneszerzők körében. Ugyanakkor érdekes és furcsa tény, hogy a nálunk Hull a pelyhes fehér hó címen ismert gyermekdalnak és Louis Armstrong, What a wonderful world című slágerének refrénje pontosan ugyanazt a dallamot követi, csak ritmusukban és akkordjaikban térnek el egymástól.

Az eredeti, vagyis a világszerte karácsonyi szöveggel felruházott gyermekdal  francia pásztordal volt, amit valamikor a 1780 és 1782 között tett ismerté Wolfgang Amadeus Mozart. David George Weiss dalszerző végül beleszeretett a dallamvezetésbe és megírta a slágert amit Louis Armstrong 1967-ben énekelt fel.

A What a Wonderful World című dal egyébként akkor nem lett sikeres. A kislemezből mindössze ezer darabot adtak el. Amerikában a slágerlista 116. helyén nyitott. Angliában azonban hamar felkapták és a kislemez lista első helyéig meg sem állt. 1971-ben Armstrong halála után újból kiadták a dalt a tengerentúlon is és akkor be is került a top 10-be. Utolsó virágkorát pedig 1987-ben élte, amikor a Jó reggelt, Vietnám! betétdalaként újból világszerte éllovas lett a slágerlistákon.

Hogy a gyermekdal és a világsláger mennyire hasonlít egymásra, azt jól mutatja be egy 2013-ban közzétett YouTube videó, ahol két tehetséges énekes mosta össze a két szerzeményt.

Azért ez komoly...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?