RIPOSTER

Hazudik a doki, ha azt mondja, hálapénzre van szüksége a megélhetéshez

Változóban van a hálapénz megítélése - erről tanúskodik egy most közzétett felmérés, ami szerint az emberek 56 százaléka büntetné a hálapénz elfogadását, ha rajta múlna. De az orvosok közül is egyre többen gondolják úgy, hogy a paraszolvencia káros, és nem szükséges a megélhetéshez. Példát mutatnak a hálapénzmentes rendelők és kórházi osztályok.
  • Szerző: RIPOST

Érdekes eredményre jutott a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja, amikor azt vizsgálta, mennyire ismeri a lakosság a büntetőjogot. Csak a válaszadók harmada volt tisztában azzal, hogy a hálapénz kérése vagy például a műtét előtti elfogadása bűncselekmény. 56 százalékuk viszont azt is büntetné, aki a beavatkozás után fogadja el a hálapénzt. Ez pedig arra utal, hogy az emberek többsége elutasítja a paraszolvenciát.

De nemcsak a betegek, hanem az orvosok között is egyre többen vannak, akik úgy gondolják, hogy a hálapénz intézménye káros, és azt mielőbb meg kell szüntetni.

Több rendelőintézet és kórházi osztály hálapénzmentességet hirdetett.

„Osztályunk dolgozói (…) deklarálják, hogy elutasítják a hálapénz minden formáját, azt nem fogadják el”

– áll abban a nyilatkozatban, amelyről Ruszkai Zoltán részlegvezető főorvos osztott meg egy fotót a Facebookon.

A nyilatkozatot a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézet központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán dolgozók nevében a főorvos mellett az osztályvezető ápoló, a vezető szakasszisztens és a toxikológiai intenzív részlegvezető ápolója írta alá, de hangsúlyozzák: a vélemény egyhangú.

A minőségi és biztonsági betegellátás közös ügyünk, közös érdekünk! Mi megtettük az első lépést, kérjük, támogassák törekvésünket!

– kérik betegeiktől.

A szentkirályi rendelő ajtajára is ki van írva, hogy a háziorvos nem fogad el hálapénzt.

Meguntam már azt a huzavonát, ami a páciensekkel ment, amikor hozták a borítékot

– indokolta a kiírást a %%-nak dr. Szűcs Zsolt.

„Korábban sem fogadtam el, nem akarom, hogy erre menjen el a drága rendelési idő. Muszáj volt egyértelművé tennem. Sajnos a háziorvosok körében szokásos jelenség a csúszópénz, de főként a kórházi ellátásban jellemző"

Arra a kérdésre, vajon meg lehet-e élni a paraszolvencia nélkül, a háziorvos így válaszolt:

„Elégnek kell lennie annak a pénznek, amit az orvosok kapnak. Nézze, a feleségem is a szakmában dolgozik, radiológus. Van három gyerekünk, van fedél a fejünk fölött, pedig egyikünk se fogad el csúszópénzt. Szerintem az az orvos, aki azt állítja, hogy a megélhetéshez van szüksége a hálapénzre, az hazudik"

– zárta rövidre dr. Szűcs Zsolt.

Egy budapesti gyermekorvosi rendelőben sem fogadnak el hálapénzt, és ezt ki is írták. A doktor nem akart névvel, arccal nyilatkozni, mert érték már támadások a kiírás miatt. Hogy mit mondott, elolvashatod a %% napilap csütörtöki számában! Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?