RIPOSTER

Ezt a harcot évi 300 meg nem született csecsemő bánja

Az ország legnagyobb spermabankjának bezárása csak a tünete egy olyan problémának, ami fogva tartja a meddőségek kezelését, és évente akár 300 csecsemő születését is akadályozhatja.
  • Szerző: AP

Bezár az ország legnagyobb spermabankja, a Krio Intézet, miután az Országos Tisztiorvosi Hivatal vizsgálatot indított ellene még tavaly nyáron, majd feljelentést tett illegális szervkereskedelem miatt - írja a Magyar Idők.

A Tisztiorvosi Hivatal azután indított vizsgálatot, hogy a tavaly márciusban kiderült,

genetikailag hibás spermiumok

kerültek Dániából Magyarországra.

Mint kiderült, a Kriónál 2013 óta bevett gyakorlat volt, hogy Dániából hozott hímivarsejteket, mert ott a magyarnál is szigorúbb az adományozók vizsgálata. Azt állították, hogy erről a Tisztiorvosi Hivatalt is tájékoztatták.

Hogy miért kellett egy magyar banknak Dániából hoznia a spermát? Mert a magyar férfiak hímivarsejtjei olyan rossz minőségűek, hogy

csak minden tizedik férfi

alkalmas donornak.

A Krio intézet vezetőjének korábbi elmondása szerint a 2014-ben hozzájuk jelentkező 152 férfiból például az első szűrővizsgálat végére csak tízen maradtak, a második vizsgálat után pedig már csak hárman tűntek alkalmasnak.

A Népszabadság korábbi cikke szerint ráadásul a magyar férfiak megtermékenyítő képessége hosszú évek óta

fokozatosan és nagymértékben csökken.

A Tisztiorvosi Hivatal szerint azonban Magyarországon tilos a sperma-import, a Krio ezzel kijátszotta a hatóságot, ezért feljelentést tett illegális szervkereskedelem miatt.

A nyomozást ugyan megszüntették, de az eljárás ideje alatt hatósági tiltást vezettek be. Nem csak az intézet nem foglalkozhatott donorsperma-gyűjtéssel, hanem a meddőségi klinikák sem vehettek át külföldi hímivarsejteket.

2015 tavaszától ezzel lényegében megszűnt a donor hímivarsejtekkel történő meddőségkezelés, aminek előtte

évente 250-300 gyerek köszönhette az életét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?