RIPOSTER

Ezért veszélyes az eső az allergiásoknak

Eddig mindig arról volt szó, hogy az eső "elveri" a polleneket, így megkönnyebbülhetnek az allergiások. Most azonban az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a hétvégén a pázsitfûfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, és az eső sem enyhít a panaszokon, sőt, fokozza a tüneteket.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Többszörösen is rossz hír az allergiásoknak: a napokban magas a pázsitfűfélék koncentrációja, másrészt eső várható, ami súlyosbítja a tüneteiket, asztmás rohamot is okozhat. Eddig úgy tudtuk, hogy az eső után tisztább a levegő, jobban érzik magukat az allergiások. Vagy mégsem?

Mindig is csodálkoztam, miért mondják, hogy jót tesz az eső, nekem mindig romlik az állapotom. Megfigyeltem, hogy ha hirtelen elkezd esni az eső, akkor már a pipámat is használnom kell, a gyógyszerem napi adagját pedig a duplájára emelem, hogy a tünetek enyhüljenek

- mondta a %%-nak Horváth Gabriella, aki fiatal kora ellenére évek óta küzd allergiával. -

Az előrejelzés alapján heves zivatarok várhatók a következő napokban, ilyenkor a pollenszemek roncsolódnak, azok pedig esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. De más is okozhat kellemetlenséget a pollenszezonban

– nyilatkozta a %%-nak dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológusa.

Itt van rá a magyarázat!

Csapadékos időben a levegőben szálló pollenszemek az esőcseppekhez tapadnak és a földre hullanak, így akik nem a pázsitfűfélékre allergiások, azok valóban fellélegezhetnek a következő napokban. A szakember szerint viszont a nedves idő a gombák növekedését segíti.

Ilyenkor a kültéri gombák spórái támadnak. Sokan nem is tudják, hogy ezekre allergiásak, pedig egyre gyakoribb hazánkban is, hogy ez a tünetek kiváltó oka

– mondta az allergológus.

A zivatar eleinte összegyűjti a port és a polleneket azokról a területekről, amelyek fölött elhalad, és később mindet lezúdítja a földre, a talajra. A záporos eső által roncsolt pollenszemek azért okoznak súlyosabb tüneteket, mert az így keletkező apróbb részecskék a tüdőben mélyebbre juthatnak.

Orrfolyás, szemviszketés vagy -váladékozás, tüsszögés és köhögés, esetleg asztmás jellegű légúti rohamok – ez jellemző az allergiára. Érdemes gyakran arcot és hajat mosni, sűrűbben cserélni az ágyneműt és az éjszakai órákban szellőztetni. Aki a pázsitfűfélékre, gombákra allergiás, esős időben minél kevesebb időt töltsön szabadban. "Mivel már szezon van, most csak a tüneteket lehet enyhíteni, de érdemes orvoshoz fordulni, mert jövőre már a tünetek megjelenése is megelőzhető. Az allergia immunterápiás kezeléssel szinte teljesen tünetmentessé tehető, ha a pollenszezon előtt már hónapokkal elkezdjük. Ennek során parlagfűkivonattal hozzászoktatjuk a szervezetet az allergiát kiváltó pollenhez" – mondta el dr. Csáki Csilla.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?