RIPOSTER

Egy órával rövidebb lesz a hétvége: melyik időszámítást választanád?

Most vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk, mert hajnali 2-kor 3 órára kell állítani az órákat. Ez 2021-ig lesz így, utána ugyanis eltörlik az EU-ban az óraátállítást. Ettől a kényelmetlenségtől tehát megszabadulunk, de jön egy másik: fejetlenség várható Európában, mert az országok választhatnak, hogy téli vagy nyári időszámítás lesz náluk - és az egyikben ilyen, a másikban olyan lesz...
  • Szerző: RIPOST

Ne feledjük, hogy vasárnap már a nyári időszámítás veszi kezdetét, érdemes már lefekvés előtt az óramutatót eggyel előbbre állítani. A számítógépek és az okostelefonok maguktól váltanak, de egy órával kevesebbet alhatunk: hajnali 2-kor hirtelen hajnali 3 óra lesz. Évek óta zavarja ez az oda-vissza állítgatás nemcsak a magyarokat, hanem az Unió többi országában élőket is, ezért most az Európai Parlament úgy döntött, hogy 2021-től támogatja a nyári és téli időszámítás közti váltás eltörlését.

Nem lesz tehát óraátállítás, de mégis jön a káosz: a tagállamok dönthetik el, melyik időszámítást használják – a télit, vagy a nyárit? A kettő között egy óra lesz a különbség! 

Megáll majd a vonat egy órára a határon?

Például, ha átlépjük majd a szlovák-magyar határt, át kell állítanunk az óránkat, mert egy óra lesz a különbség: a határral kettévágott Komárom szlovákiai oldalán egy órával később lesz, mint a város magyarországi oldalán.

Megáll majd a vonat a határon, hogy stimmeljen a menetrend?

A sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Ausztria, Magyarország és Portugália a nyári, viszont Dánia, Finnország és Hollandia a téli időszámításra való átállást támogatja. Szlovákia eddigi egyetlen óraátállítással kapcsolatos dokumentumában, amelyet a Munkaügyi Minisztérium dolgozott ki, a téli időszámítás megtartását javasolja.

Megbolondulnak a számítógépek

Bécs arra is figyelmeztetett, hogy az átállítás számos ágazatnak nehézséget okozhat az óraátállítás eltörlése, például a légitársaságok nem tudnának fél év alatt átállni az egységes időre, a menetrendek és különböző rendszerek módosításához több mint egy évre van szükségük a társaságoknak. A gyors átállás gondot okozhat a számítógépes rendszereknek is. Gyakorlatilag mindent, ami számítógépet használ, frissíteni kell, ugyanis jelenleg a gépek a nyári-téli óraátállítási táblázatokkal dolgoznak. 

Még egy kavarodás: az időzónák maradnak?

Ez azt jelenti, hogy az unióban lesz egy csomó ország, amely téli, és egy csomó, amelyik a nyári időszámítást választja, vagyis egy óra lesz köztük a különbség. De még egy bonyodalmat hoz a rendszerbe, hogy jelenleg az Európai Unió területén három időzóna van. A legtöbb tagállam, így Magyarország is a közép-európai időzóna része, Portugália és Nagy-Britannia viszont a nyugat-európai időzónába tartozik, így ott egy órával kevesebb van, Görögország vagy Románia pedig a kelet-európai időzóna része, így ott hozzánk képest egy órával több van. Vajon ez hogyan változik majd?

További információk az óraátállításról a %% napilap szombati számában olvashatóak!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?