Létrehozva: 2023.01.06.
Módosítva: 2023.01.06.

Újra berobbanhat a koronavírus-járvány? Ezt mondja Rusvai Miklós virológus

A koronavírus-járvány első hulláma még sok halálos áldozatot szedett, de az eltelt három évben egyre gyöngébb és szelídebb. Most viszont újra sok a beteg, Kínában ismét tombol a járvány. Hozzánk is visszatérhet?

A történelem során négy légzőszervi koronavírusról beszélhetünk, amely mind a denevértől származott. Ezek az idők során hozzászelídültek az emberekhez, olyannyira, hogy manapság is léteznek, de már csak egy egyszerű náthát okoznak. Ezeken kívül azonban van még legalább három, köztük a Covid-19. 

Rusvai Miklós virológus szerint várhatóan a Covid-19 is egyre inkább gyengülni fog.

„A mostani, azaz a Covid-19 koronavírus elődje a SARS COV 1, amely a 2002-2003-as években jelent meg, szintén Kínában. Ez a vírus 17 országban terjedt el, tehát benne volt egy világjárvány lehetősége. A vírus azonban kihalt, egyszerűen eltűnt anélkül, hogy védekeztünk volna ellene" – magyarázza a szakember.

Rusvai Miklós szerint nem kell már a vírustól tartanunk Fotó: Markovics Gábor

A második koronavírus a MERS névre hallgat, ennél a tevék a hordozó állatok. Ez a vírus 2012-ben ütötte fel a fejét, és leginkább közép-keletre volt jellemző: Szaúd-Arábia, Dubai és Irak volt érintett. Innen viszont nem terjedt tovább. 

A harmadik vírus 2019-ben jelent meg. Ez a SARS COV2, amit mi Covid-19-ként emlegetünk. Az összes közül csak ez okozott világjárványt. Ennél a vírusnál elmondható, hogy szépen végig tudtuk követni a folyamatot, amint megszelídült. Természetesen a Covid-19 nem fog csak úgy eltűnni, viszont egyre enyhébb tüneteket okoz 

– mondja a virológus.

Rusvai szerint innentől kezdve tehát a fent említett első négy, korai vírus mellett ötödikként a Covid-19 marad velünk, amelyet leginkább a kisebb gyerekek fognak terjeszteni, elsősorban az óvodások, kisiskolások, akik hazaviszik majd a szülőknek. 

Ma már nem is a vírusos megbetegedéstől kell tartanunk. Inkább a posztcovid tünetek azok, amelyek nehezebben gyógyíthatók, ha egyáltalán gyógyíthatók 

– teszi hozzá. 

A koronavírus, ahogy azt már tapasztaltuk, nagyon gyorsan mutálódik, tehát újabb variánsokra természetesen számíthatunk, ám a virológus szerint már nem kell tartanunk újabb súlyos járványtól, hiszen a fejlett országok nagy része a vakcinázásnak és nyájimmunitásnak köszönhetően már - így vagy úgy - átesett a fertőzésen. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-