2 hónapja

Balesetveszélyes a Flórián téri felüljáró és egyelőre az is marad

Továbbra sincs Karácsonyék „asztalán” a Flórián téri felüljáró felújításának ügye. Legalábbis ez derül ki abból a levélből, amit a BKK küldött lapunknak.

Szerző Ripost

„A felújítás kapcsán a kiviteli tervdokumentációkat a BKK Zrt. elkészítette, azok rendelkezésre állnak. A kivitelezés a munkakezdéstől számítva nagyságrendileg egy évet ölel fel. A felújítás akkor kezdődhet el, amikor az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak” – írta válaszában a közlekedési társaság lapunknak, miután arról érdeklődtünk, hogy a Flórián téri felüljáró felújításának többéves, fiókban porosodó terve, mikor valósul meg. Röviden tehát megtudtuk, hogy semmi sem történt évek óta, de ha majd lesz felújítás, egy évig fog tartani.

Fotó: Metropol

 

Karácsony Gergely nem foglalkozott a lakosság érdekeivel

Korábban már Bús Balázs, Óbuda volt Fideszes polgármestere is nyílt levélben fordult a felüljáró kapcsán Karácsony Gergelyhez, ám a főpolgármester nem foglalkozott a levéllel, sem a lakosság érdekeivel. Tarlós István főpolgármester ideje alatt a városvezetés elkezdte a felújítás előkészítését, amit sikerült teljes mértékben befejezni. Karácsonyéknak már csak mellé kellett volna rendelnie a forrást. Ez azóta sem történt meg, pedig a felüljáró állapota kritikus már évek óta.

Karácsonyéknak volt pénze, csak nem erre fordították

A BKK válaszából az is kiderült, hogy még mindig nincs pénz a kivitelezés mellé rendelve. Pedig a Karácsony-féle városvezetés már 2020-ban, rögtön kézbe vehette volna az ügyet, és elindíthatta volna a felújítást de nem tette. A covid okozta pandémia sem magyarázat a tétlenkedésükre, hiszen volt pénz. Csak nem erre fordították.

Már kész lehetne a felüljáró felújítása

Tarlós István, amikor leköszönt a főpolgármesteri posztról 200 milliárd forintot hagyott Budapest kasszájában. Ebből160 milliárd maradt értékpapírokban és 40 milliárd készpénz formájában. Ebből a pénzből igazán kivitelezhették volna a kritikus állapotban lévő építmény felújítását. Karácsonyék úgy látszik nem találta elég fontosnak az ügyet.

Fotó: Metropol

Ésszerűtlen költségvetés...

Az egyre nagyobb gondot jelentő fővárosi forráshiánnyal kapcsolatban dr. Bagdy Gábor a Fidesz–KDNP képviselője korábban már megkongatta a vészharangot lapunknak: - Azt látni, hogy kisebb dolgok esetében nem spórolnak, a nagy összegeket igénylő projekteknél, működés finanszírozásoknál viszont sírdogálnak és a kormányra mutogatnak, hogy nem adnak pénzt. Eleve úgy tervezik meg az éves költségvetést, hogy a kormány támogatására számítanak benne, és bekalkulálnak olyan összegeket, amelyekről semmiféle tárgyalás nem volt a kormány és a főváros között – mutatott rá a képviselő.

Gyerekfej nagyságú darabok is hullottak már

Tavaly májusban a felüljáróról az Aquincumi Múzeum által fenntartott Fürdő Múzeumnál hullottak gyermekfej nagyságú betondarabok. A fővárosi utak, hidak és felüljárók karbantartásáért felelős Budapest Közút Zrt. akkor azt közölte „a hidak dilatációs szerkezetei áznak, esős, hideg időben rendszeresen kitöredeznek balesetveszélyt, károkat okozva. A támaszok, fejgerendák és az előregyártott gerendákat megtámasztó rövid konzolok szintén áznak, a kilátszó acélbetétek erősen rozsdásodnak.”

Arasznyi betondarabok hullottak a felüljáróból

Legutóbb a múlt héten szakadtak le ökölnyi darabok a felüljáró Kórház utcai területnél. Sérülés szerencsére nem történt, de egyre aggasztóbb a helyzet a gyalogosok és az autósok számára. Ráadásul az aluljáróban található a római kori Fürdő Múzeum, ami ugyancsak jelentős veszélynek van kitéve. A BKK úgy tájékoztatta a Metropolt, hogy a lezárás a betonleválással érintett rész átvizsgálásának végéig lesz érvényben. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez meddig tart majd.

„Hagyták elrohadni a Flórián téri felüljárót”

Akkor a Metropol megkérdezte az arra járókat, hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről. A gyalogosok közül volt aki azt mondta, hogy csak akkor fog történni változás, amikor már késő lesz.

Mária: "Szerintem csak akkor fog történni változás, amikor már késő lesz."

Ferenc: "Hagyták elrohadni a Flórián téri felüljárót! Mindennap használom. Aggódom, bármelyik pillanatban leszakadhat."

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!