3 éve

Így szerezték vagyonukat a balos milliárdosok

Az Origo.hu elemzõ összeállítást készített néhány baloldali oligarcha és politikus vagyonosodásának hátterérõl. A milliárdosok az MSZP-hez és a DK-hoz köthetõk, illetve ezeknek a pártoknak a politikusai vagy "háttéremberei".

Mi most az Origo.hu cikkének az Apró-Gyurcsány klánról szóló részét idézzük.

Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska a Rózsadombon nőtt fel. Apja,

Apró Antal nagy szerepet játszott az ötvenhatos forradalom véres leverésében, mindig ott állt Kádár mellett.

Sokan állítják, hogy ő volt a „fogóember", akit a szovjet titkosszolgálat állított rá Kádárra. Itt kezdődik a Gyurcsány-vagyon története.

Apró Antalnak még a fia is titkosszolgálati főnök lett – a szovjetek nagyon figyeltek arra, ki kerül ilyen helyre –, de a lánya, a későbbi Gyurcsány-anyós, Apró Piroska is hamar bizalmi állásokat kapott a titkosszolgálatok felügyelte külkereskedelemben.

Az anyós Horn Gyula titkárságának vezetőjeként jutott az irdatlan vagyonhoz. Ekkor szerzett meg a családnak több fontos gyárat, vállalatot, méghozzá olyan milliárdokat termelő területen, mint a magyar timföldgyártás.

A Gyurcsány-anyós is lényegében ingyen szerezte meg a gyárakat. A modell lényege az volt, hogy Apró Piroskát Horn Gyula beültette a Magyar Hitel Bank igazgatótanácsába, ő meg

elintézte, hogy a bank adjon hosszú lejáratú, nagyon kedvező kölcsönt a gyárak megszerzésére.

A visszafizetendő részleteket a gyárak hamar kitermelték.

A saját zsebükből mindössze 5 milliót tettek be a timföldgyártás „megvásárlásába". 700 milliót ugyanis a bank adott, a 705 milliós vételárhoz.

Persze bölcsebb dolog volt nem saját nevére íratni a megszerzett tulajdont, és így került a képbe Gyurcsány, aki éppen ekkor udvarolt Apró Piroska lányának, Dobrev Klárának. Gyurcsány meglátta a lehetőséget, és szakított akkori családjával.

A pápai fiú, aki harsány erőszakosságával tűnt ki a többi kiszes, ifjúkommunista közül, jól jött Apró Piroskának. Az anyósa közreműködésével megszerzett timföldipari cégeket Gyurcsány később részben kijátszotta külföldre. Persze ebben is Apró Piroska segített.

Amikor 1998-ban Horn Gyula elvesztette a választásokat, a cég nagy részét nyomban átjátszották a Luxemburgban bejegyzett Altus Luxemburg S. A. H. nevű cégnek, ami mögött persze szintén csak ők állnak.

Gyurcsány 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy 223 milliós osztalék és 605 milliónyi értékpapír szerepel, csak abból az évből, vagyis összesen 828 millió forint.  

A 2018-as vagyonnyilatkozatában már több mint 659 millió forint névértékű értékpapír szerepel, valamint 12 millió forint számlakövetelés. A tavalyi évről készült vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy 298 millió forint osztalékot vett fel az Altus nevű családi vállalkozásából a volt miniszterelnök.

Vagyis a 2018-as év egészen jól termelt a DK elnökének és családjának a "gonosz, ellehetetlenítő orbáni diktatúrában".

A Gyurcsány házaspárra jellemző módon, egyáltalán nem érzik etikátlannak és politikusi tevékenységükkel összeegyeztethetetlennek azt, hogy a most épp az Európai Parlamentbe készülő Dobrev Klára még mindig az évente több száz milliót hozó Altus Befektetési Zrt.-nek az ügyvezetője, és Gyurcsány Ferenc kiszállását követően egyedüli tulajdonos is a cégben. De Gyurcsányné a cégcsoporthoz tartozó Altus Portfólió Kft.-ben is vezető tisztségviselő, amelyben a mai napig férje a tulajdonos. Gyurcsány Ferenc a többi céges érdekeltségétől megvált néhány éve, legalábbis látszólag.

Az Origo.hu írása részletesen foglalkozik azzal is, miként gazdagodott Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, hogyan szerezte vagyonát Varga Zoltán a 24.hu-t és a Nők Lapját is kiadó Centrál Média tulajdonosa és milyen eszközökkel gyarapította vagyonát Leisztinger Tamás a Népszava újdonsült tulajdonosa.

A teljes cikk itt olvasható.

Időközben újabb írással egészült ki a milliárdos balliberálisokról szóló összeállítás, Ujhelyi István vagyonosodását is górcső alá vette az origo.hu. Cikkük itt olvasható.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két hónapon belül kétszer volt telitalálata a lottón

vg.hu

Vége a titkolózásnak: kiderül, miért alacsonyabb a nők fizetése

mindmegette.hu

Hogyan lesz stabil és rögzített műfogsorom a Fixfogsor rögzítés segítségével?

vg.hu

Uniós szabályok alól kér mentességet Németország

ripost.hu

Jogi lépéseket tervez Suzy - törölték az oldalát

borsonline.hu

Kétszer is elvitte a lottófőnyereményt egy villanyszerelő, elárulta a titkát

travelo.hu

Ezért csökken drasztikusan a Velencei lakosok száma

vg.hu

Acélcsarnokpiac: erős év, bizonytalan kilátások (X)

origo.hu

Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Itt a hétfői horoszkópod, érdekes fordulat vár rád

További cikkek

RIPOSTER

Elkezdődött: megnyitott a Sziget Fesztivál – Videó

RIPOSTER

Még tartja magát a trópusi hőség. Ekkor jön az enyhülés...

RIPOSTER

Megállíthatatlan: ezért éneklik tízezrek szombaton, hogy Ez az a nap!

RIPOSTER

Százezrek követték, elpusztult Dió a kisróka - Videó

POLITIK

Lopásjelző "csipogó" kerülhet a sajtra, vajra

POLITIK

Idén már több migráns érkezett Magyarországra, mint tavaly egész évben

POLITIK

Mit gondol Kína Tajvanról?

POLITIK

Horror előrejelzés, munkahelyek százezrei veszélyben