Létrehozva: 2019.05.03.

Napi cuki: Õ a budapesti állatkert új sztárja

Bemutatták a Fõvárosi Állat- és Növénykertben a különleges kis tatut. Neve még nincs.

A nemrég született kis matakó most négyhetes, és már azt is lehet tudni róla, hogy kislány.

Ismét gyermekáldás volt a matakóknál a Fővárosi Állat- és Növénykertben – tudtuk meg. Az anyaállat már a második kölykét hozta világra. A kicsi április elején látta meg a napvilágot, ám az első három hétben ideje nagy részét az elszáradt növényekből kialakított fészekben töltötte. Bár most is sok időt fordít még pihenésre, a közönség most már egyre gyakrabban láthatja.

A Dél-Amerikában őshonos matakó (Tolypeutes matacus) az övesállatok, azaz a tatuk 21 fajának egyike. Az aránylag kisebb termetű tatuk közé tartozik, a felnőttek súlya nemigen haladja meg az egy kilót. A többi tatuhoz hasonlóan, erre a fajra is jellemző a test nagy részét borító, bőreredetű csontos páncélzat. Más tatuk azonban csak korlátozott mértékben tudnak összegömbölyödni, a legfőbb védekezési módjuk az, hogy magukat félig földbe ásva védelmezik páncélozatlan hasi oldalukat.

A matakó csontpajzsainak elhelyezkedése és egymáshoz való kapcsolódása azonban lehetővé teszi, hogy szinte teljesen szabályos, kompakt gömbbé, labdává gömbölyödjenek össze, hézagmentesen, minden oldalról védve magukat. A tatuk, így a matakók páncélzata egyébként nemcsak a ragadozók ellen biztosít bizonyos mértékű védelmet, hanem a földalatti üregek ásása közben segít a föld súlyát is megtartani.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015 végén kezdtek el matakókkal foglalkozni, de kezdetben csak egyetlen egyed volt belőlük. 2017-re már sikerült egy megfelelő tenyésztriót (két nőstény és egy hím) összehozni, majd 2018-ban meg is született az első budapesti matakó kölyök.

Az állat hímnek bizonyult, és a Briós nevet kapta. Azóta már teljesen felcseperedett, és néhány héttel ezelőtt a franciaországi Auvergne Állatparkba utazott.

Az Állatkert az anyák napja közeledtével arra is felhívta a figyelmet, hogy a matakó anyukán kívül sok más állatuk is kölyköt, fiókát nevel. Többek között az orangutánoknál, a gorilláknál, az elefántoknál, az aranyhasú mangábéknál, a vombatoknál, a rókakuzuknál, a Bennett-kenguruknál, a nagy maráknál, a vízidisznóknál, a gyimesi racka juhoknál, az ázsiai vadkutyáknál, a gundiknál, a kínai muntyákszarvasoknál, a borzas gödényeknél és a kínai törpefürjeknél is lehet kicsinyét nevelő anyaállatokat látni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt - döbbenetes hangfelvétel

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Lipcsei Péter nem kertelt, a Fradi esélyeiről beszélt

vg.hu

Alig talál új katonákat a román hadsereg

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

travelo.hu

Szinte nem evilági látvány: Neonkéken világító éjszakai tengerpartok

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-