3 éve

Ez a magyar nő készíti fel a Hold-misszió űrhajósait

Büszkék vagyunk rá: a NASA felkérésére egy magyar tudós, dr. Ari Csilla készíti fel azokat az ûrhajósokat, akik a Holdra, késõbb pedig a Marsra készülnek. Huszonhárman merülnek le, hogy júniusban tíz napot töltsenek 19 méter mélyen az óceán alatt, extrém körülmények között a világ egyetlen tengeralattjáró kutatóállomásán.

És kezdődik a nagy kaland!

– írta ki Facebook-oldalán dr. Ari Csilla, a Dél Florida Egyetem adjunktusa, miután felkérték, hogy legyen tagja a NASA különleges küldetést teljesítő csapatának.

23 asztronauta és tudós merül le 19 méter mélyen a tenger alá az Aquarius laboratóriumba, hogy ott tíz napot töltve szimulálják a Holdon, illetve a Marson uralkodó viszonyokat, és a tapasztalatok alapján készüljenek fel a tervezett expedíciókra.

 

Rendkívüli megtiszteltetés, és nagyon izgatott vagyok, hogy tagja lehetek a NASA Extreme Environment Mission Operation (NEEMO) 23. legénységének,

olyan csapatban, melynek tagja például Samantha Cristoforetti, Jessica Watkins és Dr. Shirley Pomponi. A következő hetek nagyon intenzívek lesznek, de alig várom, hogy hozzájáruljak az emberiség és a tudomány számára fontos Hold- és az űrkutatáshoz."

- írta a magyar kutatónő.

Ez a négy nő a tagja a NEMOO23 csoportnak, melynek az lesz a feladata többek közt, hogy felkészüljön egy nemzetközi űrállomás építésére és üzemeltetésére a Holdon.

Azt vizsgálják, hogyan használhatók a tudományos eszközök és hardverek a Holdon és a Marson, hogyan viselkedik a szervezet az extrém körülmények között.

A tíz napon a víz alatt azt szimulálják, hogyan élnének az űrhajósok, kutatók a Holdon, a földinél kisebb gravitáció mellett.

A magyar neurobiológus lesz az, aki rögzíti és elemzi a fellépő fiziológiai és pszichológiai változásokat.

Számos új technológiát is tesztelni fognak, többek közt a Hold-leszállási szimulátort és a Hold elhagyására szolgáló speciális berendezéseket.

A csoport június 10-én merül a víz alá tíz napra, de a felkészülést már tegnap megkezdték. A bejelentés után megpróbáltuk elérni a magyar kutatót, de már nem reagált megkeresésünkre, információink szerint a NASA-program végéig a külvilágtól elzárva koncentrál rendkívüli feladatára.

 

Magyarországon szerzett diplomát

De ki is ez a magyar nő, aki speciális tudásával az űrkutatásban vesz részt? Dr. Ari Csilla már 13 éves korában elhatározta egy horvátországi nyaraláson, hogy a tengeri élőlények kutatásával és védelmével szeretne foglalkozni, ekkor merült először búvárkészülékkel. Magyarországon szerzett diplomát zoológusként, de hogy mivel lett világhírű, és hogyan került ki Floridába, a szerdai Ripost napilapban derül ki!

 

Trump: újra embert küldünk a Holdra!

Az elnökségem alatt visszaszerezzük a NASA nagyságát, visszamegyünk a Holdra, majd eljutunk a Marsra is!

– ezt üzente Twitter-oldalán Donald Trump amerikai elnök néhány napja, amikor a NASA jövő évi költségvetésének megemelését kérte a kongresszustól.

A NASA eredeti terve az volt, hogy űrhajósaival 2028-ig térnek vissza a Holdra, és 2024-ig személyzet nélküli űrjárművet küld oda. Ezt szeretné felgyorsítani Trump. Az Egyesült Államok tartós holdprogramot tervez: rendszeresen jönnek-mennek majd az embert szállító űrhajók. Utoljára 1972. decemberében, vagyis 47 éve járt ember a Holdon.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!