Létrehozva: 2019.04.10.

Tönkreteszik a cirkuszt a túlbuzgó állatvédők? Szlovákia már lépett...

Szeptembertõl szinte semmilyen állatot nem lehet majd felhasználni a cirkuszokban Szlovákiában, az ország a 21. az Európai Unióban, amelyik így döntött. Nekünk is érdemes volna lemondanunk a cirkuszi állatszámokról, vagy ez csak a túlbuzgó állatvédõk agyréme?

Szeptember elsejétől tilos Szlovákiában a cirkuszoknak macskaféle ragadozókat, elefántokat, delfineket, zsiráfokat, főemlősöket, medvéket és más állatokat felhasználniuk az előadásaik során. Ugyanígy tilos lesz az országban ezeknek az állatoknak az idomítása cirkuszi célokra. Szlovákia az EU 28 országa közül a huszonegyedik, amelyik betiltotta az állatok cirkuszi szereplését. Magyarországon is aláírásgyűjtésbe kezdtek az állatvédők, már 40 ezren aláírták a kezdeményezést – de több mint kilencmillióan még nem!

Az állatszámok évezredek óta szórakoztatják a nagyérdeműt, tényleg le kell mondanunk róluk? Eresszék szélnek az idomárokat?

Most is van korlátozás

Az állatvédők arra hivatkoznak, hogy kínzás, amikor természetüktől idegen mutatványokra kényszerítik az állatokat, ráadásul sok helyen a tartási körülményeken spórolnak, szűk ketrecekben tartják és nem kapnak megfelelő ellátást, gondoskodást. Magyarországon egy állandó és 52 vándorcirkusz van bejelentve, és a jogszabály szigorú előírásokkal védi az állataikat. Már csak azokat az elefántokat, majmokat, vízilovakat szerepeltethetik, amik a cirkuszban születnek, utánpótlást beszerezni tilos. A többi fajtából tilos a 2010 után vadon befogott egyedeket betanítani és szerepeltetni. Azok a zebrák, zsiráfok, tevék és macskafélék, amelyeket fogságból vásárolnak, vagy amelyek a cirkuszban születnek, továbbra is felléphetnek. Az állatokra saját érdekükben is vigyáznak, a Magyar Nemzeti Cirkuszban például fellépés előtt rendszeresen megvizsgálja őket az állatorvos, enélkül nem is kezdik meg az előadást.

A mi állataink szelídek, könnyen és gyorsan ellenőrizhető az egészségi állapotuk

– nyilatkozta a %RIPOST%-nak ifj. Richter József, igazgató.

Nincs verés, csak jutalom

Érdemes különbséget tenni a cirkuszok között. Vannak, amelyek nem megfelelően kezelik az állatokat, de a többség betartja a szabályokat. A Magyar Nemzeti Cirkusz rendszeresen tart nyílt napokat, hogy a közönségnek megmutassa: náluk jó soruk van az állatoknak.

Városról városra járjuk az országot, hogy olyan helyen is láthassanak zsiráfot, elefántot, ahol nincs állatkert, vagy nehéz lenne oda eljutni. Ingyen megnézheti mindenki, hogyan tartjuk az állatainkat, a szelídebbeket meg is lehet simogatni

– mondta a %RIPOST%-nak a cirkusz igazgatója.

Richter szerint az állatot nem lehet veréssel, fenyegetéssel rákényszeríteni egy mutatványra, de ők ezt soha nem is tették, és nem várják el, hogy az állatok olyasmit tegyenek, ami nekik rossz, nem tetszik.

Simogatással, falatkákkal jutalmazzuk a produkciót. Minden állat más személyiség, igazából ők maguk alakítják a mutatványokat. A mozgékony lovaink például látványosan vágtáznak, szívesen állnak két lábra, a lomhábbak hátán lehet elvégezni az artistamutatványokat. Számukra ez játék, élvezik. Sokat foglalkozunk velük.

Félrevezetőek az internetes videók

A közösségi oldalakon rengeteg olyan felvételt látni, ami azt mutatja be, hogy milyen embertelen körülmények között élnek a cirkuszi állatok. Sokan ezek alapján ítélik el a hazai intézményeket is.

"Nem minden cirkusz bánik jól az állataival, a videók, amik valóban szörnyűek, a világ másik táján készültek. Magyarországon elképzelhetetlen, hogy mostoha körülmények között tartsák az állatokat, kínozzák őket, ezt a hatóság sem engedné. Mi sem mutatja jobban, hogy a mi cirkuszunkban jól érzik magukat az állatok, mint hogy rendszeresen párosodnak, sok kisállat születik."

Azt nem mondom, hogy minden cirkuszért tűzbe tenném a kezemet, de az enyémért bármikor

– szögezte le ifj. Richter József.

További részletek a témával kapcsolatban a %RIPOST% napilap szerdai számában!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Négy játékosát száműzte a BL-nyolcaddöntős focicsapat edzője

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

vg.hu

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-