3 éve

Sokkoló látvány Pest megyében: 34 kígyóra bukkantak egy fészerben

Alig pár hete élvezhetjük a tavasz eljöttét és vele a hétvégi programokat, ám máris megkezdõdtek a siklók felbukkanása miatti riasztások.

Egy család kereste fel Both Zoltán vadállatbefogót vasárnap, mert a Pest megye körzetében lévő tóparti nyaralójuk fészerében találtak – elmondásuk szerint – egy kígyót.

Azonnal kimentem a helyszínre, ahol a már levedlett kígyóbőrök alapján is egyértelművé vált számomra, hogy itt többet is fogok találni. Összesen 34 darab kockás siklót sikerült befognom egy kis fészerben, ami tökéletes búvóhelyként szolgált a népes siklócsaládnak

– nyilatkozta a %RIPOST%-nak Both Zoltán.

A szakember elmondta: a változó testhőmérsékletű kockás siklók ősszel száraz, meleg helyre vonulnak telelni, ahonnan április közepén bújnak elő. A párzásra nem sokkal a tavaszi aktivizálódást követően sor kerül.

„Az ilyen kerti kis házikókban, fészerekben csodálatosan érzik magukat ezek az állatok, melyek szinte terráriumi, nyugodt környezetet biztosítanak számukra. A szakértő véleményének kikérése mindenképpen nagyon fontos, hiszen nyilván sokan nem tudnak különbséget tenni a kígyók között. Megijednek, elpusztítják azokat, pedig sok védett fajjal találkozhatunk a tópartokon, nádasok közelében, strandokon, partközeli üdülőkben, sőt, még akár csónakokban, vitorlás hajókon, vagy akár nyaralók kertjében is”

– hangsúlyozta Both Zoltán, aki azt tanácsolta, hogy semmiképpen ne közelítsük meg a váratlan látogatót, nem tudhatjuk ugyanis, hogy mérges-e!

A kockás sikló szerencsére nem tartozik a veszélyes állatok közé, de ettől függetlenül elővigyázatosság nélkül ne közeledjünk hozzá! Miután a védett fajok közé tartozik, semmiképpen ne fogjuk be!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!