Létrehozva: 2019.01.15.

Drámai előrejelzés: Pusztító szél söpör végig az országon

Viharos, néhol 100 km/órás széllel érkezett a meleg hétfõn, és ma is ilyen idõ lesz: keddre 16 megyére kellett figyelmeztetést kiadni. Az idõjárás egész héten két arcát fogja mutatni: míg a Dunántúlon kora tavasz lesz, addig északon fagypont körüli hõmérséklet fog uralkodni.

Rombolt a szél a budapesti Nagykörúton: elhordta a napernyőket, össze-vissza borogatta a kirakott székeket. A Libegőt is le kellett állítani az erős szél miatt!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn 15, kedden pedig már 16 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a szél miatt. A várható legerősebb lökések 85 km/h-sak lesznek, de néhol elérhetik a 90 km/h-t is!

A hegyvidéki területeken 100 km/h feletti széllökések is lesznek

– közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép beszámolója szerint orkán erejű széllökés kísérte Sopronban a záporrá szelídült osztrák zivatart: 112 km/h-s széllökést mértek, de a Fertőszéplakon elhelyezett felszín közeli automata is 94 km/h-s szelet regisztrált hétfőn napközben.

Furcsán „ketté van vágva az ország”: Nyugat-Magyarországon tavasz, Kelet-Magyarországon tél lesz ma és több napon át! Már a hétvégén is tapasztalható volt ez a kettősség: a napos nyugati tájakon, több helyen 10-12 fokig melegedett a levegő vasárnap, hasonlóan kora tavaszi idő lesz a Dunántúlon péntekig. Északkeleten ezzel szemben alig 1-2 fokot mérhetünk, helyenként pedig kevéssel fagypont alatt alakult a csúcshőmérséklet. A kettősség oka, hogy az iszonyú hóval küzdő Ausztria, az Alpok felől felhőket oszlató leszálló levegő érkezik, ami a napos idővel együtt kiszáradást és felmelegedést okozott. Északkeleten viszont beragadt a hideg, nedves levegő, így itt alig pár fokos volt a napi hőemelkedés az éjszakai fagyok után.

Az Időkép előrejelzése szerint a hajnal ma fagyos lesz, a havas északkeleti tájakon -10 fok közelébe is lecsökkenhet a hőmérséklet, de nappal 7 fok is várható, a Dunántúlon akár még melegebb! A számítások szerint hétvégén havazhat újra, és visszatér az igazi téli idő az egész országban.

Egyre rosszabb a helyzet Európában

Tovább emelkedett a rendkívüli havazás halálos áldozatainak száma a környező országokban. Ausztriában három német turistát temetett be egy lavina, negyedik társuk pedig eltűnt. Félő, hogy ő sem élte túl a katasztrófát.

Egy franciaországi sípályán pedig két pályakarbantartó vesztette életét, amikor véletlenül működésbe lépett a lavinák elindítására használt szerkezet. Kelet-Szlovákiában pedig 12 ezer ember maradt áram nélkül, miután a kemény időjárás, a szél és a hó mintegy 150 trafóállomást iktatott ki, de a szakemberek szerint továbbiak leállása várható.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-