Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2018.10.17.

Újfajta rémisztő bogarak inváziója fenyeget Magyarországon

A poloskák és a patkányok után már a harlekinkaticák is õrületbe kergetnek minket. A rémkaticáknak is nevezett bogarak az ember közelségében, fûtött helyiségekben vészelik át a telet.

A hirtelen jött meleg idő szinte mindent felborított: apadnak a folyóink, emelkedett a légszennyezés és még egy másik kontinensről behurcolt állatfaj is riogat. A hamarosan érkező igazi hideget ugyanis a harlekinkaticák is megérezték, ellepték a belvárost és már a lakásokba is betörtek. Nemcsak idegesítőek, hanem komoly gondokat is okoznak: kiszorítják az őshonos katicákat, és tudományosan is bizonyított, hogy ahol jelen vannak, ott romlik a bor minősége is.

Szándékosan hozták be annak idején Európába, hogy így oldják meg egyes növények biológiai védelmét, ám mindez öngólnak bizonyult.

A sárga színű harlekinkaticák még nyáron furakodnak be a szőlőszemek közé, onnan pedig lehetetlen kiszedni őket. Rossz ízűvé teszik a bort. Angliában már rajzásról, rovarinvázióról adtak hírt. Nagyon agresszívak, az embereket is megtámadják

– mondta a %RIPOST%-nak Varga Tamás.

A biológus szakember szerint a harlekinkatica nagyon gyorsan szaporodik és szinte nincs lehetőség kiirtani.

A szakember szerint a harlekinkatica nemcsak az őshonos, hétpettyesre veszélyes, hanem a növényekre és az emberekre is.

"Ez az agresszív bogár nem csíp, hanem szabályosan harap. Ha nem talál megfelelő táplálékot, képes az emberre is támadni, mert eleségnek gondolja. Sokan a hagyományos rovarirtót ajánlják ellenük, de az káros lehet a hasznos bogarakra is. A savas bázisú szerek segítenek, többen is az ecetre esküdnek. Ha pedig a lakásban találkozunk vele, akkor a porszívó a legjobb megoldás"

– árulta el Varga Tamás.

Az október közepén elkezdődött harlekinkatica-invázió várhatóan jövő héten véget ér, addig viszont a poloskák mellett ezeket is el kell viselnünk.

A tömeges rajzás akkor csillapodik igazán, amikor tartósan hidegre fordul az idő. A fagyok idejére mindegyik katicának telelőhelyet kell találnia. Amelyiknek nem sikerül, elpusztul

– mondta lapunknak a biológus. Ezek szerint akkor járunk a legjobban, ha még időben kitessékeljük a lakásból a hívatlan vendégeket, ugyanis ha egy is elbújik, akkor tavasszal ismét bosszankodhatunk a jelenléte miatt.

A harlekinkaticák először 2008-ban lepték el Magyarországot, azóta fokozatosan terjeszkednek. A rémkatica névre keresztelt rovarfaj eredetileg Kelet-Ázsiából származik, és a levéltetvek elleni biológia védekezés miatt hozták be először az USA-ba, majd Nyugat-Európába. Hamar kiderült, hogy nagyobb kárt okoz, mint amennyi haszna van és ezt már a saját bőrünkön is tapasztaljuk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Van pénze? Ha igen, erre költse, mert megéri!

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-