Létrehozva: 2018.03.13.

Íme a nagy trükk, így fékezte meg a bűnözést a magyar falu

Kömlõ nemrég még a három, bûnözéssel "legfertõzöttebb" hevesi falu között volt, ma viszont virágzik: nincs munkanélküliség, a bûnözés megszûnt, tiszták a házak, utak, járdák. De mi lehet a roma többségû falu sikerének titka?

Kömlő, az 1881 lelkes kis település pár éve még olyan volt, amilyennek egy pusztuló falut elképzelünk: romos, düledező házak, rég elkoptatott járdák, tomboló mélyszegénység, uzsorások, munkanélküliség és kilátástalanság. Egyvalamiben jártak csak az „élen”: Heves megyében náluk volt az egyik legmagasabb a bűnözés aránya. Ám ma a Kömlőre látogatókat teljesen más kép fogadja: rendezettek az utcák, megújultak a közösségi épületek. Kömlőn ma mindenki dolgozik, gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, és a 2017-es rendőrségi beszámoló szerint a bűnözés is!

Ingyen vállalta a polgármesterséget

„2014-re a falu teljesen lepusztult. Lehetőség sem volt arra, hogy a helyiek bármilyen segítséget kapjanak, ügyfélfogadásra sem engedték be őket” – meséli a %RIPOST%-nak Túró Tamás polgármester, aki

alapvetően megváltoztatta a hivatal hozzáállását az emberekhez: gyakorlatilag 0-24 órás fogadóórát tart,

az interjú közben is sorra érkeznek a falubeliek egy-egy gyors kérdéssel.

Mindig nyitva az ajtaja

A polgármester a kollégáinak a hivatalban azt mondta, ők szolgáltatnak, felejtsék el a hosszú ügyintézési határidőket. A falubelieknek meg azt: „Mindennap itt vagyunk, és mindenki problémájára igyekszünk megoldást találni.”

Túró Tamás 1998-ban kezdett megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozni. Ma is a FÕKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. főállású alkalmazottja, a polgármesterséget csak társadalmi megbízatásban, fizetés nélkül vállalta. „Nagy dilemma volt 2014-ben, hogy elinduljak-e a polgármesterségért. Láttam, hogy ha nem történik semmi, a falum teljesen tönkremegy. A lakosság kétharmada roma, és rengeteg biztatást kaptam tőlük. Főleg az értelmiségi réteg és a vállalkozók kerestek meg, azt mondták: mindenképpen induljak, mert a jelöltek közül senki sem alkalmas arra, hogy rendet tegyen. Csakhogy én addig is keveset voltam otthon a családdal, a lányom 11 éves volt, a fiam 16. A feleségem azt mondta, ha elindulok, elválik” – mosolyog a polgármester.

A polgármester azonban nem csak elindult, hanem meg is nyerte a választást. A falu azóta virágzik újra. Az egyik első lépésük volt, hogy kamatmentes hitelt adtak a falubelieknek, hogy ne kelljen az uzsorásokhoz fordulniuk. Sokszorosára növelték a közmunkások számát, és értelmes munkát találtak nekik - valamint romák és és nem romák együtt kezdtek dolgozni a polgárőrségben.

Hogy milyen rendelkezéseket hozott, és mit tett még a polgármester,, az a Ripost napilap keddi számából kiderül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt - döbbenetes hangfelvétel

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Lipcsei Péter nem kertelt, a Fradi esélyeiről beszélt

vg.hu

Alig talál új katonákat a román hadsereg

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

travelo.hu

Szinte nem evilági látvány: Neonkéken világító éjszakai tengerpartok

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-