4 éve

Íme a nagy trükk, így fékezte meg a bűnözést a magyar falu

Kömlõ nemrég még a három, bûnözéssel "legfertõzöttebb" hevesi falu között volt, ma viszont virágzik: nincs munkanélküliség, a bûnözés megszûnt, tiszták a házak, utak, járdák. De mi lehet a roma többségû falu sikerének titka?

Kömlő, az 1881 lelkes kis település pár éve még olyan volt, amilyennek egy pusztuló falut elképzelünk: romos, düledező házak, rég elkoptatott járdák, tomboló mélyszegénység, uzsorások, munkanélküliség és kilátástalanság. Egyvalamiben jártak csak az „élen”: Heves megyében náluk volt az egyik legmagasabb a bűnözés aránya. Ám ma a Kömlőre látogatókat teljesen más kép fogadja: rendezettek az utcák, megújultak a közösségi épületek. Kömlőn ma mindenki dolgozik, gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, és a 2017-es rendőrségi beszámoló szerint a bűnözés is!

Ingyen vállalta a polgármesterséget

„2014-re a falu teljesen lepusztult. Lehetőség sem volt arra, hogy a helyiek bármilyen segítséget kapjanak, ügyfélfogadásra sem engedték be őket” – meséli a %RIPOST%-nak Túró Tamás polgármester, aki

alapvetően megváltoztatta a hivatal hozzáállását az emberekhez: gyakorlatilag 0-24 órás fogadóórát tart,

az interjú közben is sorra érkeznek a falubeliek egy-egy gyors kérdéssel.

Mindig nyitva az ajtaja

A polgármester a kollégáinak a hivatalban azt mondta, ők szolgáltatnak, felejtsék el a hosszú ügyintézési határidőket. A falubelieknek meg azt: „Mindennap itt vagyunk, és mindenki problémájára igyekszünk megoldást találni.”

Túró Tamás 1998-ban kezdett megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozni. Ma is a FÕKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. főállású alkalmazottja, a polgármesterséget csak társadalmi megbízatásban, fizetés nélkül vállalta. „Nagy dilemma volt 2014-ben, hogy elinduljak-e a polgármesterségért. Láttam, hogy ha nem történik semmi, a falum teljesen tönkremegy. A lakosság kétharmada roma, és rengeteg biztatást kaptam tőlük. Főleg az értelmiségi réteg és a vállalkozók kerestek meg, azt mondták: mindenképpen induljak, mert a jelöltek közül senki sem alkalmas arra, hogy rendet tegyen. Csakhogy én addig is keveset voltam otthon a családdal, a lányom 11 éves volt, a fiam 16. A feleségem azt mondta, ha elindulok, elválik” – mosolyog a polgármester.

A polgármester azonban nem csak elindult, hanem meg is nyerte a választást. A falu azóta virágzik újra. Az egyik első lépésük volt, hogy kamatmentes hitelt adtak a falubelieknek, hogy ne kelljen az uzsorásokhoz fordulniuk. Sokszorosára növelték a közmunkások számát, és értelmes munkát találtak nekik - valamint romák és és nem romák együtt kezdtek dolgozni a polgárőrségben.

Hogy milyen rendelkezéseket hozott, és mit tett még a polgármester,, az a Ripost napilap keddi számából kiderül.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!