4 éve

Durva kegyeletsértés, tudósok szálltak harcba Stephen Hawking agyáért

A világhírû fizikus még csak négy napja hunyt el, földi maradványairól azonban máris kutatólaborok döntenének.

Március 14-i halála után máris Stephen Hawking földi maradványain vitatkoznak a tudósok. A világhírű fizikus csupán 21 éves volt, amikor motoros neuronbetegséget diagnosztizáltak nála, melynek következtében a mozgatóidegei lassan teljesen elsorvadtak. 

1969-től Hawking állapota annyira leromlott, hogy egy speciális kerekesszékbe kényszerült, gép segítségével kommunikált a külvilággal. Ám elméje teljesen tiszta maradt, és az elkövetkezendő évtizedekben rengeteget tett a tudomány fejlődéséért.

Nem csoda, hogy halála után tudósok garmada szeretné megvizsgálni a 76 évesen elhunyt fizikus agyát, hiszen betegségével a tudomány jelenlegi állása szerint nem élhetett volna ennyire sokáig.

A tudósok most hajmeresztő állítással álltak elő: szerintük Hawking szürkeállományának vizsgálatával kideríthetik a tudós legnagyobb titkait - írja a Daily Star.

Az egyetemek, kórházak és kutatócégek arra várnak, hogy még a temetés előtt megkapják a jogot a családtól a vizsgálatok megkezdésére.

Azt remélik, hogy a leghíresebb modern fizikus agyának elemzése megmagyarázza, hogyan ugrotta meg 55 évvel a motoros neuron-betegség túlélési esélyeit, hiszen ha ezt kiderítik, áttörést érhetnek el a tudományban.

Az ötlet nem egyedi: egykor Albert Einstein agyát is megvizsgálták. Egy tudós 240 darabra vágta fel Einstein agyát, amiből egyértelműen kimutatták az úgynevezett zseni-gént.

Hogy Hawking családja mit szól a bizarr kéréshez, egyelőre nem lehet tudni, ám a tudósok egy csoportja szerint a gyászoló hozzátartozók fel vannak készülve a hasonló típusú megkeresésekre, és körültekintően döntenek majd szerettük agyának sorsáról.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!