Létrehozva: 2017.06.30.

Nagy bajban van egymillió magyar háztartás

Ma már szinte kétnaponta tombol vihar az ország különbözõ pontjain. Házakat, autókat rombol szét a szélvihar, jégesõ - de egymillió család ingatlanját nem védi biztosítás!

Szerdán ismét hatalmas viharok söpörtek végig az országon.

Zalában például hat település 1800 háztartásában nem volt áram. Az orkán erejű szél letépte a vezetékeket, házak tetejét, vagy a fákat döntötte épületekre, autókra. A kora esti órákban Budapestet is letarolta a vihar, de hasonló volt a helyzet sok más megyében is. Pár óra alatt 596 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez.

"Most még nem lehet megbecsülni a heti károkat, de például a május végi óriási felhőszakadáskor 8 ezren jelentették be kárukat a biztosítóknál, ami több mint 1 milliárd forint volt. A statisztikák szerint egyre többször fordul elő hazánkban is monszunszerű esőzés.

A nyári viharok évente átlagosan 115 ezer forint kárt okoznak egy ingatlanban.

Ezért érdemes biztosítást kötni: egy olyan alapbiztosítás, ami az elemi károkat, katasztrófakockázatokat tartalmazza, egy átlagos magyar ingatlanra már havi 2-3 ezer forintért elérhető" – hangsúlyozta Gilyén Ágnes, a MABISZ kommunikációs főosztályvezetője, hozzátéve: az elmúlt két évben lassú emelkedés figyelhető meg az ingatlanbiztosítások terén.

A magyar ingatlanok 30 százalékán nincs semmilyen biztosítás.

Ilyenkor, ha becsap a villám, árvíz mossa el a kerteket, jég veri szét a cserepet, nincs semmi, ami a károkat fedezhetné. Pedig a lakásbiztosítások alapeleme a viharkárokra vonatkozó biztosítás. Igaz, nem kötelezi senki az ingatlan tulajdonosát arra, hogy a biztosítókkal szerződést kössön, kivéve, ha hitelt vesz fel, és a bank ezt előírja.

Jó tudni: ha a villámcsapás ledönti a kéményt, az általában benne van az alapbiztosításban, de például a villámcsapás okozta áramkimaradás miatti károk már nem, arra csak kiegészítő biztosítással van fedezet. Ugyanez vonatkozik az autókra is: a kötelező biztosítás (KGFB) viharkárokat nem fedez, csak a Casco – ez viszont az autósok döntő többségének nincs: ötből négy autós nem kötött ilyet. Ráadásul csak a teljes körű casco fedezi a viharkárokat is, így csupán az autósok töredékének térít ilyenkor a biztosító.

Adományokat gyűjtenek

Még a napokkal korábbi viharok miatt indított gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet. Jégverés, szélvihar pusztított a többi között Borsodban, ahol sok család helyzetét tették még nehezebbé a viharok. Nekik szinte esélyük sincs arra, hogy saját erőből javítsák meg a széttört cserepeket, megtépázott ablakokat, tetőket. A pénzadományokat július végéig várják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-