5 éve

Rémálommá vált az út, másodperceken múlt Klein Dávid élete

Életveszélyes körülmények közé került társával az ismert magyar hegymászó.

Életét kockáztatva sikerült 6400 méter fölé másznia Klein Dávidnak a Mount Everest hófödte hegycsúcsain. A hegymászó társával, Suhajda Szilárddal vágott neki a veszélyes expedíciónak, és bár ők lehetnek az első magyarok, akik oxigénpalack nélkül jutnak fel a csúcsra, nagy árat kellett fizetniük a sikerért.

Klein a Facebookon számolt be arról, hogy amint kiértek egy dombocska takarásából, maga az Armageddon fogadta őket.

"A szél orkánerősségű, stabilan 80 km/óra feletti, időnként 100 km/óra feletti lökésekkel. Látjuk (amikor látni valamit), amint a Déli-nyereg irányából átfolyik a jégkristályokkal vemhes fehér pokol. Belefeszülünk. Pár lépést megteszünk előre, majd hátat fordítunk az őrjöngő viharnak"

- írta a közösségi oldalon.

Társa pedig naplójában számolt be arról a pillanatról, amikor mindössze néhány másodpercen múlt az életük.

"Hirtelen robbanásszerű, szörnyű morajlás ijesztette meg a csapatot: felpillantva azt látom, hogy egy félszobányi, kékes-zöldes jéghalom kiválik a fölöttünk ágaskodó szabálytalan formák rendezetlenségéből, és borzalmas zajjal útvonalunkra vágódik, megannyi súlyos részre hasad, és fékezhetetlenül felénk rohan."

Később mindketten úgy döntöttek, hogy visszatérnek az egyes, majd az alaptáborba.

Másnap ismét nekiveselkedtek, ekkor már sikerült felérniük a 6490 méteren lévő kettes táborba. Az Origo úgy tudja, hogy a tervek szerint több napot is ott töltenek, az idő fent jelenleg elfogadható, és nincs nagy tumultus a táborban. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!