5 éve

Soha nem látott képek az '56-os forradalom utáni borzalmakról

A régi emlékek rendezésekor kerültek elõ eredeti felvételek a budapesti forradalomról, amiket egy túlélõ unokája osztott meg a Riposttal.

Szerző Brenner Balázs

Eddig még nem látott képeket talált a családi hagyaték rendezésekor a %RIPOST% egyik olvasója, akinek engedélyével most a fotókat is közölhetjük. A háromgyermekes édesanya a nagymamája fényképeit válogatta, amikor a különleges kincsekre bukkant:

az 1956-os forradalom utáni állapotokat örökítette meg a budapesti túlélő!

Az archív felvételeket eddig sehol nem mutatta meg olvasónk, ám a %RIPOST%-tal most kivételt tett, a képek láttán megelevenednek a 60 évvel ezelőtti harcok és a borzalmak utáni romos házak és holttestek Budapesten.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

Szerző Brenner Balázs

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!