Létrehozva: 2016.10.11.

Mit ettünk eddig? Több hús lesz a húsban!

Mostantól más szabályok vonatkoznak a húsokra és pékárukra. Jó hír: egészségesebb ételeket ehetünk!

Végre több hús van a húsokban, így például a virslinek és a párizsinak  már 40 helyett legalább 51 százalék a hústartalma!

Az új szabályozás minőségi javulást jelent. Ha a hazai kínálat magasabb elvárásokat támaszt, az csakis a fogyasztó érdekeit szolgálja!

– mondta a %Ripost% -nak Menczel Edit, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

Az új előírás a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználhatóságát is korlátozza – írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz ezeket a húsmaradványokat a jövőben egyáltalán nem lehet használni! Menczel Edit szerint a változtatás kedvez az egészségünknek.

A csontokról mechanikusan lefejtett hús olyan termék, amelyet a csontozása friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról mechanikai eszközökkel úgy nyernek, hogy az izomrostszerkezet sérül vagy módosul.

Számos termék – a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász – ezentúl kevésbé lesz sós, ami igazán jót tesz a szervezetnek!

A sütőipari termékeknél se lehet már mindenféle összetevőt használni! Az új előírás 15 fajta – köztük a búzakenyér, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozskenyér, illetve a teljes kiőrlésű kenyér összetételét szabályozza.

Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amarán, amelyek egyre gyakrabban feltűnnek az egészségtudatos vásárlók tányérján.

Bár álgabonák, bátran felvehetik a versenyt a gabonákkal, sőt, még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A hajdinának kiemelkedő  B1-, B2- és az E-vitamin-tartalma, míg az amarán rosttartalma javítja az emésztést, segíti a méreganyagok kiürítését, ráadásul kitűnő vas-, kalcium-, kálium-, magnézium- és cinkforrás.

A kenyerek is jobbak lettek:  a rozskenyérnek az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt tartalmat.

A rozskenyér tápértéke sokkal jobb, mert egy ilyen szelet kenyér tápértéke annyi, mint 2-3 szelet fehér kenyéré. Egészséges és nagyon gyorsan jóllakottságérzetünk lesz tőle. Mivel rosttartalma igen magas, hosszú órákon át energiát biztosít szervezetnek.

Noha a szabályozás nyomán hivatalosan nem számítanak arra, hogy a jobb minőségű élelmiszerek drágábbak lesznek, ezt nem lehet kizárni, ám az esetleges áremelkedés mértéke egyelőre nem ismert.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Nem mindennapi látványt nyújtó luxus magángép landolt Debrecenben

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-