Létrehozva: 2016.09.21.

Amit senki nem tud: miért barna a sörösüveg?

Létezik rá magyarázat.

Bár feltehetően csak az emberek elenyésző százaléka gondolkodik el rajta, de tény, a sörök többségét sötét üvegekbe palackozzák. A legtöbbször barnába, vagy zöldbe. Hogy miért? Természetesen nem esztétikai okokból, hiszen létezik rá tudományos magyarázat.

Az okot röviden így írhatnánk le: komló.

A fény hatására a sörfőzés során kialakuló alfasavak reakcióba léphetnek más kéntartalmú ízesítőkkel. Ennek következményeként kellemetlen szagúvá vagy ízűvé válhat a sör.

Ezért a sörök többségét sötétbarna, vagy sötétzöld üvegbe palackozzák, ami keveseb fényt enged át, és lassítja ezt a folyamatot. Azokban a sörökben, amelyeket fehér, azaz átlátszó üvegben forgalmaznak, sokkal kevesebb komló található.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-