6 éve

Gyros, lángos, fagyi... Melyiket vedd és melyiket kerüld el messzire?

Az augusztus 20-i ünnepségekre sokfelé kitelepülnek az árusok... De nagyon nem mindegy, kitõl vásárolsz!

Augusztus 20-án rengeteg szabadtéri rendezvényt találhatsz az országban. A nagy tömegeket vonzó eseményeket az ételárusok is kihasználják, és kitelepülnek a rendezvényekre. A kiéhezett szórakozni vágyók ilyenkor hosszú sorokban állnak a bódék előtt... Néhány dologra azonban érdemes figyelni, hogy elkerüld a rosszullétet!

Az árusok közül mindig csak azt válasszuk, akinek a környezete rendezett, dolgozói ápoltak, és figyelnek az ételek védelmére, a tisztaságra. Olyan eladónál vásároljunk, aki kiírja üzlete nevét, címét. Az is fontos, hogy a kitelepült pavilonban is legyen kézmosási lehetőség, amit a dolgozók használnak.

A húsnál nagyon fontos, hogy jól átsüssék!

Gyrost csak ott vegyünk, ahol az ételt védik a portól, a kosztól, és ahol folyamatosan forgatják a nyársat: így ugyanis nem ég oda, és rendesen át is sül a hús. A félig nyers hús – a kórokozók miatt – veszélyes lehet, ilyet még kérésre sem szabad felszolgálni!

Az igényes büfékben a gyroshúst a nyársról közvetlenül a megrendeléskor vágják le, mert így elkerülhető, hogy a tálcára hulló hús a nyársból kicsepegő, nyers húslével keveredjen, és így fertőződhessen. A húshoz kínált köreteket melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, míg a salátákat, önteteket hűtve.

Csak ebből a lángosból egyél!

A biztonságos lángossütő környékén nem érezhetünk égett, kaparó olajszagot. Ha mégis furcsa szag terjeng, akkor az olajat nem cserélik rendszeresen. Az elhasználódott sütőolaj káros az egészségre!

A jó lángosozónál az ételt mindig frissen készítik, ezért a kiadáskor még forró - írja a Nébih. Árulkodó, hogy az igényes helyeken a pulton - hűtés hiányában - a tejfölből és a sajtból csak keveset tartanak kéznél, a többit hűtőben tárolják.

Erről ismered meg a jó fagyiárust!

Fagyivásárlásnál figyeljünk arra, hogy a pult a mi oldalunkról zárt, a kiszolgáló rész felől pedig rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett legyen. Fontos, hogy a fagylaltpultot nem érheti közvetlen napfény! Az esetleg megolvadt fagylaltot tilos újra lefagyasztani, és a frissen készültet sem szabad rátölteni a régire.

Olyan helyen vásároljunk, ahol a hideg édesség nem kőkemény, de nem is folyik, nincs felpúpozva a tégelyekben, és csak ehető díszítés van rajta. Kerüljük azokat az árusokat, akik az adagolókanalat – csapvíz helyett – állott, piszkos vízben öblítik. Az is elvárás, hogy a tölcsért az eladó szalvétával fogja meg...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!