RETRO RÁDIÓ

Gyros, lángos, fagyi... Melyiket vedd és melyiket kerüld el messzire?

Gyros, lángos, fagyi... Melyiket vedd és melyiket kerüld el messzire?
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 08. 19. 11:55

Az augusztus 20-i ünnepségekre sokfelé kitelepülnek az árusok... De nagyon nem mindegy, kitõl vásárolsz!

Augusztus 20-án rengeteg szabadtéri rendezvényt találhatsz az országban. A nagy tömegeket vonzó eseményeket az ételárusok is kihasználják, és kitelepülnek a rendezvényekre. A kiéhezett szórakozni vágyók ilyenkor hosszú sorokban állnak a bódék előtt... Néhány dologra azonban érdemes figyelni, hogy elkerüld a rosszullétet!

Az árusok közül mindig csak azt válasszuk, akinek a környezete rendezett, dolgozói ápoltak, és figyelnek az ételek védelmére, a tisztaságra. Olyan eladónál vásároljunk, aki kiírja üzlete nevét, címét. Az is fontos, hogy a kitelepült pavilonban is legyen kézmosási lehetőség, amit a dolgozók használnak.

A húsnál nagyon fontos, hogy jól átsüssék!

Gyrost csak ott vegyünk, ahol az ételt védik a portól, a kosztól, és ahol folyamatosan forgatják a nyársat: így ugyanis nem ég oda, és rendesen át is sül a hús. A félig nyers hús – a kórokozók miatt – veszélyes lehet, ilyet még kérésre sem szabad felszolgálni!

Az igényes büfékben a gyroshúst a nyársról közvetlenül a megrendeléskor vágják le, mert így elkerülhető, hogy a tálcára hulló hús a nyársból kicsepegő, nyers húslével keveredjen, és így fertőződhessen. A húshoz kínált köreteket melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, míg a salátákat, önteteket hűtve.

Csak ebből a lángosból egyél!

A biztonságos lángossütő környékén nem érezhetünk égett, kaparó olajszagot. Ha mégis furcsa szag terjeng, akkor az olajat nem cserélik rendszeresen. Az elhasználódott sütőolaj káros az egészségre!

A jó lángosozónál az ételt mindig frissen készítik, ezért a kiadáskor még forró - írja a Nébih. Árulkodó, hogy az igényes helyeken a pulton - hűtés hiányában - a tejfölből és a sajtból csak keveset tartanak kéznél, a többit hűtőben tárolják.

Erről ismered meg a jó fagyiárust!

Fagyivásárlásnál figyeljünk arra, hogy a pult a mi oldalunkról zárt, a kiszolgáló rész felől pedig rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett legyen. Fontos, hogy a fagylaltpultot nem érheti közvetlen napfény! Az esetleg megolvadt fagylaltot tilos újra lefagyasztani, és a frissen készültet sem szabad rátölteni a régire.

Olyan helyen vásároljunk, ahol a hideg édesség nem kőkemény, de nem is folyik, nincs felpúpozva a tégelyekben, és csak ehető díszítés van rajta. Kerüljük azokat az árusokat, akik az adagolókanalat – csapvíz helyett – állott, piszkos vízben öblítik. Az is elvárás, hogy a tölcsért az eladó szalvétával fogja meg...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.