6 éve

Egyre több migráns a magyar határnál. Itt lesz az új idomeni tábor?

Ismét sok migráns várakozik a szerb-magyar határon, és a segélyszervezetek szerint egyre többen lesznek...

 

 Szerbiában jelenleg körülbelül ezer migráns tartózkodik - írta szerdán a Vecernje Novosti című belgrádi napilap - és újabban egyre több migráns választja a Bulgárián át vezető veszélyes útvonalat. Abból az irányból naponta körülbelül 200-an érkeznek, míg Albánián és Koszovón keresztül néhány tucatnyian lépnek be Szerbiába naponta.
 

A migránsok előbb Belgrádban gyülekeznek, majd buszokkal a magyar határhoz közeli Szabadkára utaznak, onnan pedig vagy a Kelebiát Tompával összekötő átkelőhöz, vagy a horgos-röszkei átkelőhöz mennek.


 Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője a lapnak elmondta, hogy Magyarország korábban napi hatvan embert engedett be a határon lévő tranzitközpontokba, a közelmúltban azonban ezt a számot a felére csökkentette.

Ez azt jelenti, hogy

egyre nagyobbra nőhet a határon már most is álló sátortábor, amelyet a Vecernje Novosti "kis Idomeninek" nevezett,

utalva a görög-macedón határon kialakult óriási sátortáborra, amelyet a napokban számolnak fel a görög hatóságok.

A migránsok abban bíznak, hogy a magyar hatóságok átengedik őket, vagy embercsempészeknek fizetve jutnak be az Európai Unióba.


    Rados Djurovic szerint az elkeseredett emberek áradatát nem lehet megállítani, ez abból is látszik, hogy vannak, akiket a bolgár hatóságok tízszer is visszaküldtek Törökországba, most mégis Szerbiában vannak.

 

Marad a kerítés

A szlovén kormány nem kívánja eltávolítani a drótkerítést Horvátországgal közös határáról, amelyet az illegális migránsáradar megfékezésére még tavaly állított fel, mert szerinte a menekülthelyzet még mindig nem stabil a görög-macedón határon - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) szerdán.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!