RETRO RÁDIÓ

Rákkeltő szerrel kezelnek egy csomó növényt! Megegyük vagy ne együk?

Rákkeltő szerrel kezelnek egy csomó növényt! Megegyük vagy ne együk?
F. G.
Szerző
F. G.
Létrehozva2016. 03. 22. 09:45

Egyelõre rágódik az EU, hogy mennyire veszélyes egy elterjedt növényvédõ vegyszer. A gyomok biztosan kidõlnek tõle - de lehet, hogy mi is?

Arról kellene az uniós tagállamoknak szavazniuk,  hogy újabb 15 évre engedélyezzék-e a glifozát nevű gyomirtószer használatát, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) "valószínűleg rákkeltőnek" minősített, ám az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) ezt a véleményt megalapozatlannak tartja.

A glifozát nem először kerül gyanúba, legutóbb a %RIPOSt% is írt arról, hogy 14 német sörmárkában találtak a megengedett 0,1 mikrogramm/liternél ötven-százszor jóval nagyobb glifozátmaradványt.

A Beck's 5 mikrogrammos értéke literenként kiugróan magas volt, ugyanis a Spiegel azt írta, hogy a megengedett 0,1 mikrogramm/liter lehetne.

Egy másik német vizsgálat pedig megállapította, hogy a német lakosság 75 százaléka szennyezett glifozáttal. Vizeletükben a szer szintje az ivóvízben megengedett határérték ötszöröse volt. A legmagasabb értékeket a kilencévesnél fiatalabb gyermekeknél mérték.

Mi, magyarok is érintettek vagyunk a történetben. Pár éve a Föld barátai (Friends of Earth) nevű környezetvédelmi szervezet végzett  18 európai országra kiterjesztett vizsgálatot, ebből kiderült, hogy a mintaadók vizeletében megtalálható a glifozát.

Máltán 90, Németországban 70, Magyarországon 50 százalék arányban. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy az élelmiszerekkel kerül be az anyag az emberi szervezetebe.

A kérdés tehát: enni, vagy nem enni?

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.