Létrehozva: 2016.01.06.

Itt a 3 legfontosabb ok, miért lesz alkoholista a magyar

Megdöbbentõ adatokat közölt dr. Zacher Gábor az M1-nek nemrég adott interjújában. A toxikológus szerint egy-két éven belül egymillióra nõhet az alkoholisták száma, azaz közvetve vagy közvetlenül mindenkit érint majd a szenvedélybetegség. A Ripost utánanézett, mi állhat ennek a hátterében, mik a leggyakoribb okai annak, hogy valaki rendszeresen iszik.

Az általunk megkérdezett szakembereket nem a számok lepték meg, hanem az, hogy az emberek csak most kapták fel a fejüket, a becslések ugyanis évek óta hasonlóak. Az egészségügyben 400-450 ezer regisztrált beteget tartanak számon, az alkoholizmust viszont nem véletlenül tartják a tagadás betegségének.

A segítségkérés előtt a beteg akár 10-20 évvel korábban is elkezdhette a rendszeres alkoholfogyasztást. Sokukat ráadásul nem is alkoholfüggőként, hanem depressziósként regisztrálják, szóval könnyen elképzelhető, hogy már jelenleg is jóval több mint 800 ezren küzdenek alkoholizmussal.

Lovizer János addiktológus konzultáns, szenvedélybeteg-segítő segítségével a Ripost összeszedte a három legsúlyosabb kockázati tényezőt.


1. kockázat: alkoholbeteg a családban

A szakember lapunknak azt mondta, hogy a leggyakoribb oka, hogy valakiből alkoholista lesz, ha úgynevezett diszfunkcionális családból, azaz olyan környezetből származik, ahol legalább az egyik szülő alkoholbeteg volt. "Szinte törvényszerű, hogy ilyenkor a gyerek is előbb-utóbb alkoholista lesz" - magyarázta a Ripostnak Lovizer.

2. kockázat: rossz önértékelés

A második leggyakoribb oka, hogy valaki a kóros ivás útjára lép, hogy kamaszkorában önértékelési problémákkal küzdött. A helyzetet nem segíti, hogy hazánkban elfogadóak az alkohollal szemben: a családi összejöveteleknek is elmaradhatatlan része a pálinkázás, pedig ugyanolyan pszichoaktív szernek számít, mint egy-két drog- vagy gyógyszerfajta.

3. kockázat: sok stressz

A harmadik legnagyobb kockázati tényező, ha valaki éveken keresztül stresszoldónak használja az alkoholt. "A pácienseim között volt, aki mindezt csak rekreációs ivásnak nevezte" - mondta a Ripostnak Lovizer. "Gyakran hallani, hogy Magyarország a depressziósok országa, valójában viszont az alkoholistáké” – tette hozzá.

Lovizer is csak támogatni tudja Zacher javaslatát, hogy mielőbb dolgozzanak ki alkoholstratégiát, mert ahhoz is generációk kellenek, hogy a változás egyáltalán meginduljon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Nézd meg a szülinapos David Beckham elképesztő átalakulását

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-