kulcsár edina
Te is folyton fejjel lefelé rázogatod, amíg össze nem kensz mindent? Itt az igazság a ketchupokról!
Az egyik legbosszantóbb jelenség, ami a konyhában érhet minket, hogy nem lehet kiimádkozni a ketchup utolsó cseppjeit a flakonból. Mindenki ismeri az érzést, amikor szentségelve rázogatjuk az üveget, hogy aztán hirtelen spricceljen ki belőle a maradék - de mennyi az, amit már tényleg nem lehet kinyerni?
Az egyik hipermarket polcáról levettük az összes fajta ketchupot, amit találtunk. Csak a csomagolás számított: ha valamelyikből többféle kiszerelést is tartottak, akkor a kisebbet választottuk.
Otthon aztán csatasorba állítottuk a versenyzőket és a konyhai mérleget.
A flakonokat a gyártó szándéka szerint tároltuk: a felirat szerint állítottuk őket a talpukra vagy a fejükre. Utána kinyomtuk belőlük a tartalmukat: amikor egy kifogyott, egy percre fejre állítottuk, majd (természetesen visszazárva) erősen rázva az ún. szuttyongatás módszerével addig próbáltuk facsarni őket, amíg a súlyuk alapján úgy találtuk, hogy ki lehet még belőlük imádkozni egy-két grammot.
Az émelyítő szagú konyhán túl a következőkre jutottunk:
A sejtésünk beigazolódott: a legsikeresebben a tubusból és a puha falú utántöltő-zacskókból tudtuk kinyomni a tartalmukat. A merev falú tégelyekkel szenvedtünk a legtöbbet, de a legrosszabb esetben is csak 44 Ft-ot kell kidobunk a kiürült flakonnal együtt.
Amint a képen is látható, csak 6 olyan ketchupot találtunk, amiből 5%-nál több marad menthetetlenül az üvegben.
A dicsőségtablón szereplő tételeket viszont szinte teljesen ki lehetett nyomni, csak pár grammnyi tapadt a flakonok falára:
A jövő
Bár a fenti eredmények nem ezt mutatják, mégsem túlzunk: az emberiség az üvegben maradó ketchupcseppeket akkora problémának tartja, hogy komoly kutatásokkal keresik rá a megoldást. Úgy tűnik, meg is találták: a világhírű MIT és a Harvard hallgatói egyszerre kezdtek kutatásokat folytatni a témában, méghozzá eredménnyel. Az egyik megoldás a videóban is látható LiquiGlide nevű bevonat, a másik pedig egy súrlódásmentes felületű palack.
Addig is, amíg ezek elterjednek, marad a flakonok püfölése és a kifröccsent foltok feletti bosszankodás.