Létrehozva: 2015.12.14.

Penicillines sertéshús, doxycyclines csirke: ezzel etetnek minket?

A német pulykák 90 százalékát antibiotikummal nyomják tele. Ázsiában rákkeltõ hatású gyógyszerekkel tömik az állatokat, Amerika hallgat arról, mit kapunk tõlük steakbe csomagolva. Azt is megnéztük, mi a helyzet nálunk.

Fáj a torkod, lázas vagy? Szedjél rá csirkét, halat!

- ez lehetne a reklámszlogenje az antibiotikummal kezelt húsoknak. Ilyen termékeket ugyan tilos árulni, de ki tudja, mit sóznak ránk.

Néhány éve egy magyar húsüzemben 5 tonna antibiotikumos sertésfejhúst talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jogelődje. A szállítmány Németországból érkezett, és a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből.

Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Két éve az orosz határon fordítottak vissza 40 tonna holland fagyasztott csirkét, mert doxycyclin és tetracyclin volt benne. Az EU- országokban működő élelmiszer-biztonsági gyorsriasztó rendszer (RASFF) adatbázisában is feltűnnek érdekes információk.

Találtak már kínai rákszállítmányban klóramfenikolt, amit életveszélyes mellékhatása miatt Európában már betiltottak, de olcsó, és Ázsiában még használják.

Az emberi DNS-t roncsoló, rákkeltő nitrofurán is tiltólistán van, de a Bulgáriában feltartóztatott vietnami pangasius halfilében mégis kimutatták.

Holland csirkemellfilében is bukkantak már doxycyclinre, amit idehaza akár torokfájásra is szedhetnénk.

Akkor hát kérdezzük meg kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket a fogyasztható hús- vagy halmennyiségről?

Magyarországon tilos

A helyzet súlyos, de a magyar állattenyésztők hivatalosan semmi esetre sem használnak takarmányhoz keverve  antibiotikumokat, mert tilos, ráadásul drága lenne. Beteg állatok kezelésére is csak állatorvosi felügyelet mellett alkalmazható a gyógyszer. Abban persze nem lehetünk száz százalékig biztosak, hogy az importhúsokkal minden rendben van… 

Német pulykapumpálók

Egy interjúban Johannes Remmel, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi mezőgazdasági minisztere például azt mondta, hogy

 

10-ből 9 pulykát a nagyipari termelők antibiotikumokkal tömnek tele.  Köztük olyanokkal is, amelyek a humán gyógyászat utolsó védvonalát jelentik a világjárványokat okozni tudó úgynevezett szuperbaktériumok ellen…

 

Azt is tőle hallhattuk korábban, hogy a németországi csirkeállomány 96 százalékát kezelik a tenyésztők antibiotikumokkal, amitől a szárnyasok immunrendszere annyira legyengül, hogy már lábra sem tudnak állni…

Amerika lépéskényszerben

Nem túl megnyugtató az amerikai steaket  kedvelők számára, hogy az Egyesült Államok élelmiszer-biztonsági hivatala, az FDA csak 2017-től tiltja majd az antibiotikumok tömegnövelési célból történő adagolását. Az ottani farmerek eddig szabadon vásárolhatták a gyógyszereket, és sokan az állatok születésétől adagolták az antibiotikumokat, amelyek bizonyítottan növelik a haszonállatok testtömegét. És az emberekét is…

Akkor hát mit együnk?

Elvileg, ami a magyar pultokon van, a piacokon kapható, az mind fogyasztható. Igaz ugyan, hogy időnként bezárnak egy-egy legális vagy illegális húsüzemet, mert penészes húst próbálnak újjávarázsolni, brutális körülmények között abálnak szalonnát, töltenek kolbászt, de bízzunk benne, hogy itthon azért még nem ez a jellemző...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-