tóth gabi
A német pulykák 90 százalékát antibiotikummal nyomják tele. Ázsiában rákkeltõ hatású gyógyszerekkel tömik az állatokat, Amerika hallgat arról, mit kapunk tõlük steakbe csomagolva. Azt is megnéztük, mi a helyzet nálunk.
Fáj a torkod, lázas vagy? Szedjél rá csirkét, halat!
- ez lehetne a reklámszlogenje az antibiotikummal kezelt húsoknak. Ilyen termékeket ugyan tilos árulni, de ki tudja, mit sóznak ránk.
Néhány éve egy magyar húsüzemben 5 tonna antibiotikumos sertésfejhúst talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jogelődje. A szállítmány Németországból érkezett, és a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből.
Két éve az orosz határon fordítottak vissza 40 tonna holland fagyasztott csirkét, mert doxycyclin és tetracyclin volt benne. Az EU- országokban működő élelmiszer-biztonsági gyorsriasztó rendszer (RASFF) adatbázisában is feltűnnek érdekes információk.
Találtak már kínai rákszállítmányban klóramfenikolt, amit életveszélyes mellékhatása miatt Európában már betiltottak, de olcsó, és Ázsiában még használják.
Az emberi DNS-t roncsoló, rákkeltő nitrofurán is tiltólistán van, de a Bulgáriában feltartóztatott vietnami pangasius halfilében mégis kimutatták.
Holland csirkemellfilében is bukkantak már doxycyclinre, amit idehaza akár torokfájásra is szedhetnénk.
Akkor hát kérdezzük meg kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket a fogyasztható hús- vagy halmennyiségről?
A helyzet súlyos, de a magyar állattenyésztők hivatalosan semmi esetre sem használnak takarmányhoz keverve antibiotikumokat, mert tilos, ráadásul drága lenne. Beteg állatok kezelésére is csak állatorvosi felügyelet mellett alkalmazható a gyógyszer. Abban persze nem lehetünk száz százalékig biztosak, hogy az importhúsokkal minden rendben van…
Egy interjúban Johannes Remmel, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi mezőgazdasági minisztere például azt mondta, hogy
10-ből 9 pulykát a nagyipari termelők antibiotikumokkal tömnek tele. Köztük olyanokkal is, amelyek a humán gyógyászat utolsó védvonalát jelentik a világjárványokat okozni tudó úgynevezett szuperbaktériumok ellen…
Azt is tőle hallhattuk korábban, hogy a németországi csirkeállomány 96 százalékát kezelik a tenyésztők antibiotikumokkal, amitől a szárnyasok immunrendszere annyira legyengül, hogy már lábra sem tudnak állni…
Amerika lépéskényszerben
Nem túl megnyugtató az amerikai steaket kedvelők számára, hogy az Egyesült Államok élelmiszer-biztonsági hivatala, az FDA csak 2017-től tiltja majd az antibiotikumok tömegnövelési célból történő adagolását. Az ottani farmerek eddig szabadon vásárolhatták a gyógyszereket, és sokan az állatok születésétől adagolták az antibiotikumokat, amelyek bizonyítottan növelik a haszonállatok testtömegét. És az emberekét is…
Akkor hát mit együnk?
Elvileg, ami a magyar pultokon van, a piacokon kapható, az mind fogyasztható. Igaz ugyan, hogy időnként bezárnak egy-egy legális vagy illegális húsüzemet, mert penészes húst próbálnak újjávarázsolni, brutális körülmények között abálnak szalonnát, töltenek kolbászt, de bízzunk benne, hogy itthon azért még nem ez a jellemző...