6 éve

Tizenhárman vakultak meg egy szemműtéteknél használt szertől

Mérgezõ anyagokat tartalmazott az a német gyártmányú készítmény, amitõl 13 páciens is megvakult szemmûtétje után Spanyolországban. A veszélyes szert azóta bevonták, és komoly vizsgálatoknak vetették alá. Összesen 41 betegnél okozott súlyos szemkárosodást.

Ijesztő jelenségre lettek figyelmesek spanyol orvosok még a nyár elején. Pácienseik közül ugyanis sokan hiába estek át sikeres retinaleválasztó műtéten, a beavatkozást követően elvesztették látásukat.

Az első aggasztó esetek az egyik bilbaoi kórházban történtek, ezt követően pedig azonnal vizsgálatot rendeltek el, hogy kiderítsék, mi okozta a visszafordíthatatlan károsodásokat.

Az eredményre nem kellett sokat várni. Hamar kiderült, hogy egy úgynevezett Ala Octa nevű szer, pontosabban a benne található mérgező vegyületek a felelősek azért, hogy 13 páciens megvakult, további 28 pedig súlyos szemkárosodásokat szenvedett.

Az Ala Medics nevű, német cég által forgalmazott anyag, az ország hat régiójában okozott látóideg-sorvadást, retinaelhalást, de olyan esetek is voltak, hogy jelentősen csökkentette a betegek látásának élességét.

A mérgező szert a spanyol egészségügyi minisztérium kezdeményezésére azonnal kivonták a forgalomból, gyártását pedig beszüntették. Az ügyben továbbra is komoly vizsgálatok folynak, mivel voltak olyan páciensek, akiknél semmilyen mellékhatást nem okozott a veszélyes vegyület.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!