6 éve

Eltitkolt tudomány: íme az ok, amiért narancssárga a répa!

Elképesztõ, de a történelem folyása akár egy zöldség színére is hatással lehet. Akármennyire is hihetetlenül hangzik, de a ma ismert sárgarépa egy forradalomnak köszönheti külalakját.

Szerző Ómonár Donát

A répa a mai Afganisztán területéről származik. Az eredetileg lila gyökerű növénynek nem is a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztották. Európába a 8-9. század derekán érkezett. Hogy ki és miért kezdte el nemesíteni a répát azt ma már homály fedi. Annyit lehet tudni, hogy a mai is jól ismert narancssárga szín megjelenése egybeesett a németalföldi szabadságharccal és a független Hollandia megszületésével a 16. században.

A szabadságharc és forradalom vezéralakja I. Vilmos orániai herceg volt. Az orániai, hollandul Oranje, ami magyarra fordítva narancssárgát jelent. A nevében és a családi címerében megtalálható szín a nemzeti függetlenség egyik szimbólumává vált. Ez pedig nagyban hozzájárult a narancssárga répa elterjedéséhez, hiszen ebben az időben Hollandia volt a kontinens egyik legnagyobb répatermelője. A szín egy ideig még a holland zászlóban is megtalálható volt, de ezt már megváltoztatták. Viszont a mai napig a nemzeti színük, példának okáért holland fociválogatott játékosai is narancssárga mezt viselnek.

Szerző Ómonár Donát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!