Létrehozva: 2015.10.06.

Újabb csapás a lakótelepekre!

A denevérek már most keresik a téli helyüket. Csapatostul jönnek! Betegségeket is terjeszthetnek, ha nem figyelünk oda rájuk!

Szerző Sárosy Mariann

Elkezdődött a denevérek vonulása a telelőhelyükre: a karsztvidékek barlangjaihoz tartva gyakran egyszerre több tíz vagy éppen több száz repülő emlős pihen meg a lakótelepeken.

A házak réseibe bújva nyüzsögnek, aminek a legtöbben nem örülnek: a ciripelő hang, amivel egymás között kommunikálnak, még csak hagyján, de az ablakokat is csúnyán összepiszkíthatják, ha nagy tömegben telepednek meg. Ráadásul a vonulás sokszor meg is szakad: ha elég nagy rést és kellő hőmérsékletet találnak, akkor úgy is dönthetnek, hogy ott próbálják kihúzni a teljes hideg évszakot.

Miért veszélyesek?

A denevérürülék ugyanolyan fertőzésveszélyes (és undorító), mint például a galambguanó: nemcsak csúf, de ha megszárad és elporlik, szellőztetés közben a lakásba is bejut.
A másik veszélyforrás, hogy a házak szigetelése közben nem veszik észre őket: ilyenkor a friss szigetelés alól már nem tudnak kijutni és ott halnak meg a résekben.

Ha bomlásnak indulnak, a szagtól többé nem lehet szabadulni, ráadásul el lehet képzelni, hogy milyen közegészségügyi veszélyeket rejt, ha a házak szellőzőiben rohad valami

– mondta el Papp Károly denevérgyűrűző a %RIPOST% - nak.

Hogyan lehet elkerülni?

Szakszerű, „denevérbarát” szigeteléssel több cég is foglalkozik: ők ilyenkor értesítik az illetékes nemzeti parkot, akik segítenek elköltöztetni a védett állatokat a tetthelyről.

Mit tegyünk, ha berepülnek a szobába?

A legfontosabb, hogy ne bántsuk! Bármennyire is megijed tőlük valaki, a denevér minden faja védett Magyarországon. Sajnos nem elég, ha nyitva hagyjuk az ablakot vagy az erkélyajtót: a sokktól ilyenkor nem tudnak tájékozódni és nem találnak ki. Ha csapkodunk, inkább búvóhelyet keresnek majd, ami csak ront a helyzeten.

A szakemberek bőrkesztyűvel szoktak hozzájuk nyúlni, de egy vastag törölköző is megteszi.  

Lehetőleg a hátánál fogjuk meg, így a hüvelykujjunkkal az álla alá tudunk nyúlni, ettől pedig nem tud majd megharapni ijedtében. Óvatosan fogjunk rá, mert nagyon törékenyek! Ha pedig megsérül, akkor próbáljuk meg eljuttatni a Fővárosi Állatkertbe: ott a denevérmenhelyen majd kezelésbe veszik a szakemberek

– tanácsolta Papp Károly szakértő.

 

Szerző Sárosy Mariann

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

vg.hu

Fontos orosz radarrendszert lőtt ki az ukrán hadsereg – videó

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

magyarnemzet.hu

Avgyijivka közelében az oroszok semlegesítettek egy ukrán Abrams-alapú rohamjárművet

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-