Létrehozva: 2015.10.29.

Halloween vs. Mindenszentek. Tökfaragás vagy gyertyagyújtás?

Évek óta heves indulatokat vált ki a kérdés, mit is ünneplünk pontosan október utolsó és november elsõ napjain. Míg Halloween éjszakáján egyre többen indulnak el bulizni hátborzongató jelmezekben, addig mások úgy vélik, ezeken a napokon inkább csendben kéne megemlékeznünk elhunyt szeretteinkrõl.

Halloween és Mindenszentek - két ünnep, ami évek óta megosztja a közvéleményt, és olykor komoly vitákat szül. Sokan ugyanis felháborítónak tartják az Amerikában régóta nagy népszerűségnek örvendő Halloween magyarországi térhódítását, és elítélik az ünnep körüli jelmezes felhajtást.

Szerintük ugyanis ez az ünnep a csendes elvonulásról szól, és magányosan, kissé szomorkásan illik eltölteni. Õk azok, akik egy kis mécses meggyújtásával emlékeznek elvesztett rokonaikról, és hevesen támadják azokat, akik beöltözve, boldogan buliznak Halloween éjszakáján. A konzervatívabb nézeteket vallók elítélik azt, hogy a kelta eredetű ünnep mosolyogva, optimistább felfogásban állít emléket a halottaknak, már október 31-én, Mindenszentek előestéjén.

Nem vitás, hogy két táborra szakadt az ország

A másik tábor tagjai a  Halloween-pártiak, akik kevésbé konzervatív szellemben emlékeznek elhunyt szeretteikre. Õk ugyanis azt vallják, hogy nem muszáj szomorúan, búslakodva, néma gyertyagyújtással felidézni halottaink emlékét. Ezért inkább, az ősi kelta hagyomány szerint, jelmezt öltenek, és vidáman bulizva töltik október 31-ét. Emiatt pedig komoly támadások érik őket különböző netes fórumokon azok által, akik szerint ilyenkor nincs helye az önfeledt ünneplésnek.

Ám még mindig meglepően sokan vannak olyanok is, akik nem is tudják pontosan, melyik nap mit ünneplünk, és így rendre összekeverik a három egymás utáni napot, amin mind a halottakra emlékezünk.

Nézzük, mit is ünneplünk pontosan most hétvégén!

Október 31. - Halloween éjszakája

Mindenszentek előestéje, angolul "all hallows' evening", vagyis "minden szent estéje". Kelta eredetű ünnep, ami azonban a közhiedelemmel ellentétben, nem pusztán a jelmezes bulizásról szól, csak éppen kevésbé szomorú formában emlékezik az elhunytakra. A kelták ugyanis hittek a túlvilágban, és abban is, hogy halottaik ilyenkor visszatérnek közéjük, és meglátogatják őket otthonaikban. Az ő tiszteletükre öltöttek sokszor ijesztő jelmezt.

November 1. - Mindenszentek napja

Mindenszentek - vagy rövidítve Mindszent - eredetileg a keresztény katolikusok ünnepe, amin az üdvözült lelkekre emlékeznek. Sokan rendszeresen összekeverik a Halottak napjával, amit azonban másnap, november 2-án tartanak. Az ünnep számos hitvitát váltott ki, a reformátusok például egyáltalán nem ismerik el egyházi ünnepként, ők ugyanis elítélik a katolikus halotti kultuszt. Az ünnepet az evangélikus egyház hívei sem tartják meg.

November 2. - Halottak napja

A Mindenszenteket követő nap egyházi értelemben az eltávozott, de üdvösséget még nem nyert halottaknak állít emléket. A reformátusoknál a Halottak napi tradíciók a gyertyagyújtás és sírgondozás új keletű és katolikus hatásra kialakult szokás. Ezt a napot, a Mindenszentekkel ellentétben, az evangélikusok is megünneplik.

A két, ellentétes nézetet valló tábor annak ellenére kibékíthetetlen, hogy a három ünnepnap célja igazából egy és ugyanaz: emléket állítani elhunyt szeretteiknek.

A %RIPOST% nagyon kíváncsi volt a Schobert család véleményére is ebben a megosztó kérdésben, mivel észrevettük, hogy Réka tökfaragás előkészületeiről postolt Instagramjára, Norbiról viszont köztudott, hogy nem rajong az amerikai fogyasztói kultúráért. Felhívtuk hát a családfőt, hogy megtudjuk, ő és Réka csendes emlékezéssel vagy jelmezes bulival töltik-e a következő napokat.

A fitneszguru elmondta, hogy a gyerekek kedvéért idén sem hagyták ki a játékos tökfaragást, ám ezen kívül minden mást elítél, ami az ünneppel kapcsolatos.

"Felháborítónak és nonszensznek tartom, ha valaki ilyenkor csontvázjelmezben vonaglik egy diszkóban. Én ugyanis magyar és mély keresztény érzelműnek tartom magam, aki ilyenkor felidézi elhunyt szerettei emlékét"

- árulta el Norbi a %RIPOST%-nak, aki azt sem titkolta, hogy utál mindent, aminek köze van az amerikai kultúrához, csak a gyerekek miatt készítenek töklámpást.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-