Létrehozva: 2015.09.13.

Majomembereket találtak egy mély üregben. Igazi szenzáció!

Minden eddiginél lenyûgözõbb emberi csontleleteket találtak a régészek. Bár a koruk még nem tisztázott, de nagy valószínûséggel megtalálták a legkorábbi emberi fajt.

Szerző Ómolnár Donát

Megkövesedett emberi maradványokat találtak a Dél-afrikai köztársaságban. A főváros, Johannesburg közelében egy eddig üresnek hitt barlangban leltek a csontokra. Az üreg járatai az évezredek során beomlottak, így az eredeti járatrendszer hatalmas része eddig felfedezetlen maradt. Most viszont kiásták a korábban járhatatlan részeket, és elképesztő leletekre bukkantak a kutatók!

12 méterrel a felszín alatt egy hatalmas üregben körülbelül 15 fő megkövesedett csontjait rejtette a barlang - minderről a National Geografic közölt terjedelmes összeállítást. Az egyelőre nem világos, hogy mi vezetett az ősembercsoport pusztulásához, miért nem hagyták el a barlangot, de erős a gyanú, hogy egy hirtelen jött természeti katasztrófa, például földrengés miatt nem tudtak kimenekülni. Más feltételezés szerint éppenséggel fogva tartották őket.

Az üreget felfedező barlangászban mindenesetre azonnal felmerült a kérdés:

hogyan juthattak egyáltalán olyan mélyre az ősemberek?

Felszerelés és lámpafény nélkül hogy tudtak a hosszú és veszélyes járatrendszeren keresztül lebotorkálni az üregig?

A barlangászok döbbenten álltak a csontkupacok fölött, de nem tudták lefotózni, mivel éppen lemerült kamerájukban az elem. Egy hét múlva tértek vissza az üregbe és az ott készített képeket elküldték egy paleontológusnak azzal, hogy olyan csontokat találtak, amik majdnem olyanok, mintha embereké lennének, de valahogy mégsem azok. Akkor derült ki, hogy szenzációs felfedezés történt.

 

Bár a csontok pontos korának meghatározására még heteket kell várni, tudósok szerint akár 20 ezer évesek, de akár 2 millió évesek is lehetnek!

Az első vizsgálatok szerint a csontok nem hasonlítanak egyik előemberéhez sem. A csontleletek formái alapján úgy tűnik, hogy egy eddig nem ismert új fajról lehet szó, melynek már nevet is adtak: Homo Naledi. Ez a faj a megtalált csontok alapján nagyon közel állhat a majmokkal közös ősünkhöz. Sőt, egyes tudósok szerint ez lehet az a bizonyos hiányzó evolúciós láncszem, mely az emberiséget a majmokkal összeköti.  A Homo Naledi ugyanis nemcsak a majmokkal közös őssel mutat félelmetes egyezőségeket, hanem a ma élő emberrel is.

 

Kéz és lábcsontjai, illetve a válla szinte egy az egyben olyan, mint  a miénk, ugyanakkor agyának mérete nem lehetett nagyobb, mint egy narancs. Ha mindez bebizonyosodik, az az emberiség fejlődésének egyik legnagyobb talányára adna magyarázatot.

 

(forrás:elife.com)

Szerző Ómolnár Donát

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-