Létrehozva: 2024.04.05.
Módosítva: 2024.04.05.

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

Igen! Eredetileg már márciusban bevezették volna Magyarországon, és bár némileg késik az indulás, nem kell lemondanod a 24 órás e-matricáról. A külföldön oly népszerű konstrukció itthon is hamarosan hozzáférhetővé válik. Cikkünkben összeszedtük, mit lehet tudni róla, és utánajártunk annak is, kinek és miért jó választás a többi matricával szemben.

A 24 órás matrica rugalmasságának és költséghatékonyságának köszönheti közkedveltségét az autósok körében. A rövid távú utazásokhoz kényelmes lehetőséget kínáló matrica egész napos hozzáférést biztosít Magyarország autópálya-hálózatához, így ideális hétvégi kiruccanásokhoz vagy rövid kirándulásokhoz. Sőt, a hosszabb élettartamú matricákhoz képest megfizethetősége vonzó a pénztárca-tudatos utazók számára, akik a költségek minimalizálására törekszenek anélkül, hogy a fizetős úthasználat kényelmét veszélyeztetnék. Az egynapos autópálya matrica autopalyamatrica.hu árusítás azonnal megindul, amint a konstrukciót hivatalosan bevezetik.

PR-cikk kép
Fotó: 1naposmatrica.hu

Két szó az indulásról 

Az egynapos autópálya-matrica bevezetését eredetileg 2024. március 25-re tervezték. Ez a dátum az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelvéből adódik, amely előírja, hogy a tagállamoknak legkésőbb ekkortól kell bevezetniük ezt a megoldást. Az egynapos matrica bevezetése lehetővé teszi, hogy az autósoknak ne kelljen feleslegesen egyhetes vagy tíznapos matricát venniük, ha csak egynapos vagy pár órás tranzit miatt vásárolnak. 

A bevezetés azonban késik. A rendeletben szereplő információkból kiderül, hogy az egynapos matrica árának közzététele és hatályba lépése között legalább 30 napnak kell eltelnie. A 30 nap akkor kezdődik, amikor a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közzéteszi a matrica árát a weboldalán. Jelenleg nincs pontos információ arról, hogy pontosan mikortól lehet majd napi matricával autózni. 

Egynapos autópálya matrica árak és érvényesség 

Az egynapos autópálya matrica tehát 2024 tavaszán került bevezetésre Magyarországon. Az egynapos matrica ára az éves matrica árának legfeljebb 9%-a lehet, így a D1-es kategóriában (motorok és maximum hétszemélyes személyautók) az egynapos matrica ára 5 150 Ft, míg a D2-es díjkategóriába tartozó járművek esetében az egynapos matrica ára 7 310 Ft körül várható. Az egynapos matricát a többi e-matrica típushoz hasonlóan az autopalyamatrica.hu oldalon lehet megvásárolni. 

Az egynapos matrica érvényessége a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig tart. Ez alapján az egynapos autópálya-matrica tárgynapi úthasználati jogosultságot biztosít. Az egynapos matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes lesz, azaz az összes vármegyében utazhatunk fizetős útszakaszokon. Ha csak átutazóban haladunk át Magyarországon, vagy ha valóban csak egy nap utazunk az autópályán, és 24 óra elég a matrica használatra, akkor érdemes egynapos autópálya-matricát vásárolni. 

2024-es árak 

Alábbi táblázatunkban a többi, klasszikus autópálya matrica bruttó árát gyűjtöttük össze. 

Fotó: 1naposmatrica.hu

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Leszúrtak egy férfit Soroksáron

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Mentőt és tűzoltót riasztottak: súlyos baleset történt egy Pest vármegyei tanösvényen

magyarnemzet.hu

Tőkén vérzett el a magyar válogatott a maroknyi székely ellen

metropol.hu

Csodát tett tündéri kisfia Milák Kristóf nagy riválisával

hirtv.hu

Magyar Péter szerint nem igazak a rendőrségi jelentésben leírt állítások + videó

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

astronet.hu

Az Irgalmasság Angyala védelmez minket május 1. és 5. között

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Innovációval a gyerekek életéért (x)

PR

Lakóautó bérlés: amiket érdemes tudni

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált