Létrehozva: 2023.11.06.

Olvadó hóember, rozsdás lift, kiszáradt Duna-meder – városszerte akciózik az MVM Future Talks (x)

Az MVM Future Talks tudományos sorozat az idei évadban a bolygó legégetőbb problémáira, azaz a „bolygóhatárokként” emlegetett világszintű kihívásokra fókuszál. Ezek közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, de a társadalmi hasznosság és veszélyek kapcsán éles vitákat kiváltó mesterséges intelligencia is.

Az MVM Future Talks tudományos sorozat az idei évadban a bolygó legégetőbb problémáira, azaz a „bolygóhatárokként” emlegetett világszintű kihívásokra fókuszál. Ezek közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, de a társadalmi hasznosság és veszélyek kapcsán éles vitákat kiváltó mesterséges intelligencia is.

Fotó: MVM Zrt.

2023-ban az MVM Future Talks egy dokumentumfilm-sorozattal indul, amelyben hazai hírességek és véleményvezérek utaznak el a világ különböző pontjaira, hogy személyesen vizsgálják meg az emberiség egészét érintő kihívásokat, és mutassák be a tudomány lehetséges megoldásait. Az első két mini dokumentumfilm már megtekinthető az MVM Future Talks hivatalos weboldalán, ahova minden héten két új nagykövetvideó kerül fel. 

Mindeközben a szervezők különböző forgalmas helyekre kihelyezett látványos installációkkal is igyekeznek felhívni a figyelmet az emberiség bizonytalan jövőjére. 

Sokaknak már csak az emlékezetében él a hófödte táj és a fehér karácsony

Egyre nehezebb visszaemlékezni a családdal közös hóemberépítésre és a fehér karácsonyokra. Egyre ritkábban látunk havat, így az ünnepek sem a régiek, és mindez szorosan összefügg a klímaváltozással. Az idei MVM Future Talks erre a problémára igyekszik rávilágítani a WestEnd City Centerben kiállított szomorú, olvadó hóemberrel, mint egy kihalásra ítélt faj utolsó képviselőjével, amely félő, hogy hamarosan már csak az emlékezetünkben fog élni. Az üzenet egyszerű: ma még nem késő cselekedni!

A természet visszaveszi az uralmat

A hóembertől mindössze pár lépésre található a bevásárlóközpont egyik legforgalmasabb liftje, amely néhány napig nemcsak az emeletek közötti gyors közlekedést segíti, de ide belépbe az utasok akár az időben is utazhatnak. A lift egy olyan emberiség nélküli jövőbe kalauzolja a gyanútlan vásárlókat, ahol a természet már régen visszavette az uralmat. Ebben az ijesztő világban egy felvonó sem több néhány indánál, leveleknél és rozsdás padlózatból sarjadó növénynél, ahol csak egy villogó neon felirat emlékeztet halványan a technológiai vívmányokra.

Fotó: MVM Zrt.

Budapest – 2223

Nemcsak a pláza vásárlói, de a Budai Várnegyedbe látogatók is találkozhatnak a most még elképzelhetetlen jövővel. Ha ma valaki letekint a Duna felé a Budai Vár faláról, akkor a 150 éves Budapest gyönyörű panorámáját láthatja. De vajon kétszáz év múlva ugyanarról a helyről milyen lesz az akkor 350 éves város látképe? Repülő autók, futurisztikus épületek és intelligens robotok mindenhol? Vagy éppen ellenkezőleg, egy katasztrófa sújtotta disztópikus világ tárul majd elénk?

Fotó: MVM Zrt.

Az MVM Future Talks csapata a jól ismert „turisztikai panoráma távcsövek” mellé egy virtuális valóság távcsövet is kihelyezett a Budai Várba, amely a magyar főváros egy lehetséges, 2223-as jövőjét mutatja. Aki elég bátor ahhoz, betekintsen a távoli jövőbe, az a távcsőbe épített virtuális szemüvegen keresztül nézve hiába keresi a fővárost ma kettészelő folyót. A kiszáradt medertől kicsit távolabb egy város bizonytalan sziluettje látható, természetellenesen nagy épületeivel és a ma még elképzelhetetlenül repülő járművekkel. Az MVM Future Talks által felvetett kérdés változatlan: tényleg ebben a jövőben szeretnénk élni? Vajon a tudomány valóban képes lesz olyan megoldásokkal szolgálni, amelyek biztosítják a jövőnket?

Ha kíváncsi vagy a jövőnagyköveteink dokumentumfilmjeire, és szeretnéd eldönteni, hogy melyik globális kihívás kerüljön be a novemberi talk show műsorába, akkor a látogass el az mvmfuturetalks.hu oldalra!

(x)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas öröm Liverpoolban: megtörtént, amire Szoboszlai Dominikék az egész szezonban vártak

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

borsonline.hu

Lebuktak: nem akárkivel melegedett össze a TV2 műsorvezetője

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

A tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztásának tökéletes útmutatása a Glamira segítségével

PR

Innovációval a gyerekek életéért (x)

PR

Lakóautó bérlés: amiket érdemes tudni

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)