Létrehozva: 2023.11.06.

Olvadó hóember, rozsdás lift, kiszáradt Duna-meder – városszerte akciózik az MVM Future Talks (x)

Az MVM Future Talks tudományos sorozat az idei évadban a bolygó legégetőbb problémáira, azaz a „bolygóhatárokként” emlegetett világszintű kihívásokra fókuszál. Ezek közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, de a társadalmi hasznosság és veszélyek kapcsán éles vitákat kiváltó mesterséges intelligencia is.

Az MVM Future Talks tudományos sorozat az idei évadban a bolygó legégetőbb problémáira, azaz a „bolygóhatárokként” emlegetett világszintű kihívásokra fókuszál. Ezek közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, de a társadalmi hasznosság és veszélyek kapcsán éles vitákat kiváltó mesterséges intelligencia is.

Fotó: MVM Zrt.

2023-ban az MVM Future Talks egy dokumentumfilm-sorozattal indul, amelyben hazai hírességek és véleményvezérek utaznak el a világ különböző pontjaira, hogy személyesen vizsgálják meg az emberiség egészét érintő kihívásokat, és mutassák be a tudomány lehetséges megoldásait. Az első két mini dokumentumfilm már megtekinthető az MVM Future Talks hivatalos weboldalán, ahova minden héten két új nagykövetvideó kerül fel. 

Mindeközben a szervezők különböző forgalmas helyekre kihelyezett látványos installációkkal is igyekeznek felhívni a figyelmet az emberiség bizonytalan jövőjére. 

Sokaknak már csak az emlékezetében él a hófödte táj és a fehér karácsony

Egyre nehezebb visszaemlékezni a családdal közös hóemberépítésre és a fehér karácsonyokra. Egyre ritkábban látunk havat, így az ünnepek sem a régiek, és mindez szorosan összefügg a klímaváltozással. Az idei MVM Future Talks erre a problémára igyekszik rávilágítani a WestEnd City Centerben kiállított szomorú, olvadó hóemberrel, mint egy kihalásra ítélt faj utolsó képviselőjével, amely félő, hogy hamarosan már csak az emlékezetünkben fog élni. Az üzenet egyszerű: ma még nem késő cselekedni!

A természet visszaveszi az uralmat

A hóembertől mindössze pár lépésre található a bevásárlóközpont egyik legforgalmasabb liftje, amely néhány napig nemcsak az emeletek közötti gyors közlekedést segíti, de ide belépbe az utasok akár az időben is utazhatnak. A lift egy olyan emberiség nélküli jövőbe kalauzolja a gyanútlan vásárlókat, ahol a természet már régen visszavette az uralmat. Ebben az ijesztő világban egy felvonó sem több néhány indánál, leveleknél és rozsdás padlózatból sarjadó növénynél, ahol csak egy villogó neon felirat emlékeztet halványan a technológiai vívmányokra.

Fotó: MVM Zrt.

Budapest – 2223

Nemcsak a pláza vásárlói, de a Budai Várnegyedbe látogatók is találkozhatnak a most még elképzelhetetlen jövővel. Ha ma valaki letekint a Duna felé a Budai Vár faláról, akkor a 150 éves Budapest gyönyörű panorámáját láthatja. De vajon kétszáz év múlva ugyanarról a helyről milyen lesz az akkor 350 éves város látképe? Repülő autók, futurisztikus épületek és intelligens robotok mindenhol? Vagy éppen ellenkezőleg, egy katasztrófa sújtotta disztópikus világ tárul majd elénk?

Fotó: MVM Zrt.

Az MVM Future Talks csapata a jól ismert „turisztikai panoráma távcsövek” mellé egy virtuális valóság távcsövet is kihelyezett a Budai Várba, amely a magyar főváros egy lehetséges, 2223-as jövőjét mutatja. Aki elég bátor ahhoz, betekintsen a távoli jövőbe, az a távcsőbe épített virtuális szemüvegen keresztül nézve hiába keresi a fővárost ma kettészelő folyót. A kiszáradt medertől kicsit távolabb egy város bizonytalan sziluettje látható, természetellenesen nagy épületeivel és a ma még elképzelhetetlenül repülő járművekkel. Az MVM Future Talks által felvetett kérdés változatlan: tényleg ebben a jövőben szeretnénk élni? Vajon a tudomány valóban képes lesz olyan megoldásokkal szolgálni, amelyek biztosítják a jövőnket?

Ha kíváncsi vagy a jövőnagyköveteink dokumentumfilmjeire, és szeretnéd eldönteni, hogy melyik globális kihívás kerüljön be a novemberi talk show műsorába, akkor a látogass el az mvmfuturetalks.hu oldalra!

(x)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már látni, meddig marad a fagyos idő

origo.hu

Saját katonái válthatják le az őrjöngő Zelenszkijt

borsonline.hu

Ettől elolvadsz: Így mutatta be Katalin hercegné a kis Lajos herceget a személyzetnek

magyarnemzet.hu

Nem csak Milák hiányzik a romániai Eb-ről, világbajnokunk inkább Győrben úszik

ripost.hu

Törölte, de mi megtaláltuk! Nagy Ő Betti így üzent ellenfelének

vg.hu

Egy hónap alatt mindenkit lepipálhatott, aki a világ legegyszerűbb befektetését választotta

origo.hu

Meztelen fenekét, hatalmas melleit mutogatja Vasvári Vivien - fotó

lakaskultura.hu

A nyugalom kulcsa a rend: alakíts ki tökéletesen használható tárolórendszereket

life.hu

Fogyassz bátran csokoládét karácsonykor: az egészséged hálás lesz érte(x)

life.hu

Ajándékozz kényeztetést és ragyogást karácsonyra: tökéletes arcápolók minden bőrtípusra(x)

ripost.hu

Elhunyt egy férfi a világ legextrémebb turista-látványosságán - Videó!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Mi lehet az emberiség túlélésének kulcsa? - ez is kiderült az MVM Future Talks műsorából (x)

PR

Az MVM Partnernél az üzleti spektrum szélesítése a cél (X)

PR

Idén is tíz fiatal zeneművészt ismert el az MVM a Junior Prima Díjjal

PR

Eláruljuk, hol van Európa legjobb karácsonyi vására! (X)

PR

Százmillió forinttal támogat rászoruló gyermekeket segítő alapítványokat az MVM (x)

PR

Digitális zongora vs. hagyományos zongora: Mi a különbség? (x)

PR

A jövőben az ablakkal is fogunk fűteni? Nem, a lehetőség már adott!

PR

Kautzky Armand három kutyája új játszóterepet kapott