Politika

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.05.
Módosítva: 2024.10.05.

MTVA: A közmédia visszautasítja Magyar Péter erőszakos követeléseit

Megkerülnék a törvényeket.

A közmédia visszautasítja azokat az erőszakos követeléseket, melyek a törvényi szabályokkal szembeszegülve ismételten kísérletet tesznek arra, hogy beavatkozzanak a közmédia működésébe, a szerkesztői szabadságba, a műsorstruktúrába, és politikai kézi vezérlést akarnak kialakítani a közmédia vonatkozásában. Ez az európai uniós szabályokkal is ellentétes – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szombat este.

A közlemény szerint a közmédia visszautasítja az MTVA munkatársait érintő atrocitásokat.

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést, valamint a folyamatos megalázását a közmédia és más médiumok munkatársainak.

Magyar Péter, büntetőeljárás alá vont európai parlamenti képviselő állításaival szemben a közmédia csak a 2022. évi országgyűlési választásokat követő egy évben (2022. április 3. és 2023. április 2. között) az ellenzéki pártok képviselőit összesen 6764 alkalommal hívta meg televízió- és rádió műsoraiba. Ezekből összesen 161 alkalommal fogadták el a meghívást, 6603 esetben nem jelentek meg – ismertették.

A konkrét meghívások a következőképp alakultak, összesen az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsoraiban, pártokra bontva:

  • A DK 888 meghívást kapott, egy esetben fogadta el azt, 887 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt.
  • A Jobbik 718 meghívást kapott, 16 esetben fogadta el azt, 702 alkalommal nem jelent meg, 16 alkalommal vett részt.
  • Az MSZP 2964 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, 2960 alkalommal nem jelent meg, 4 alkalommal vett részt.
  • A Momentum 920 meghívást kapott, 10 esetben fogadta el azt, 910 alkalommal nem jelent meg, 10 alkalommal vett részt.
  • A Mi Hazánk 26 meghívást kapott, 26 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 26 alkalommal vett részt.
  • A Párbeszéd 666 meghívást kapott, egyetlen esetben sem fogadta el azt, 666 alkalommal nem jelent meg, egyetlen alkalommal sem vett részt.

A közmédia szákházához szervezett tüntetést szombat délutánra Magyar Péter. A Tisza Párt vezetője egyebek mellett azt kifogásolta, hogy nem kapott meghívást az MTVA műsoraiba, de arról nem beszélt, hogy ő és párttársai több szereplési lehetőséggel sem éltek.

„Tiszás vagyok, színész vagyok és erre nagyon büszke vagyok” – kezdte Nagy Ervin színművész, aki elsőként lépett a tüntetés színpadára.

A színművész meg van győződve arról, hogy Magyarországon félelem uralkodik, ami ellen csak a Tisza Párt képes fellépni.

„Én az utolsó csepp véremmel, az utolsó leheletemmel azért fogok Tiszával küzdeni, hogy ez soha többet ne legyen a magyar történelemben” – mondta.

Nagy Ervin színész beszédet mond a Tisza Párt demonstrációján az MTVA óbudai székháza előtt 2024. október 5-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Az MTVA elleni tüntetések állandó szereplője Hadházy Ákos is színpadra lépet. A Magyar Pétert eddig többször kritizáló baloldali országgyűlési képviselőt most maga a pártelnök, konferálta fel. Hadházy Ákos bírálta korábbi baloldali szövetségeseit is, mert azok szerinte nem hittek abban, hogy változásokat érhetnek el.

 „Akkor lesz változás, ha az új politikusok ezt máshogyan gondolják” – mondta Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszédet mond a Tisza Párt demonstrációján az MTVA óbudai székháza elõtt 2024. október 5-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Magyar Péter beszédében a közösségi oldalán korábban közzétett 16 pontból álló követelésiről is beszélt.

„El kell érnünk, hogy a Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság vezetésébe kinevezett bábokat leváltsák. El kell érnünk, hogy változzanak a sajtóra vonatkozó jogszabályok és legyen végre valós következménye annak, ha a bíróságot… A bíróságok egy sajtóorgánumot rendszeresen elítélnek hazugságért, rágalmazásért, vagy éppen ferdítésért” – fogalmazott a Tisza Párt elnöke.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke beszédet mond a párt demonstrációján az MTVA óbudai székháza előtt 2024. október 5-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Ezután Magyar Péter bojkottot hirdetett az általa propagandának nevezett médiumok ellen.

„Most bojkottot hirdetünk a propaganda minden médiacsápja ellen. Kérem, hogy hétfőtől senki ne nézze, ne olvassa a propaganda termékeit, akkor se, ha éppen ott megy a kedvenc sorozata” – buzdította hallgatóit.

Ennek ellentmond, hogy Magyar Péter főként azért szervezte a demonstrációt az MTVA székháza elé, hogy a közmédiában élő adásban szerepelhessen. Tette ezt úgy, hogy három hét alatt hatszor hívtuk a Tisza Párt politikusait élő adásba.

  • Szeptember 12-én Dávid Dórát, aki nem jött el.
  • Szeptember 19-én Magyar Pétert, aki nem jött el.
  • Szeptember 26-án Gerzsenyi Gabriellát, aki nem jött el.
  • Ugyancsak szeptember 26-ra Ordas Esztert, aki nem jött el, helyette Magyar Péter szerepelt a televízió és a rádió stúdióiban, élő adásban.
  • Október 3-ra is volt egy meghívása Magyar Péternek, amire nem jött el és Ordas Eszternek is, aki szintén nem jelent meg a közmédia élő, egyenes adásában.

Hat élő adásból egy alkalommal fogadták el tehát a közmédia meghívását.

Az agresszív retorika csak egy nagyon szűk választói rétegnél hatásos – értékelt lapunknak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

 

Fotó: Polyák Attila

 

Összességében egy rendezvényszervezési és politikai kudarcnak tűnik Magyar Péter tüntetése – mondta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a mai MTVA-székház előtti megmozdulásról. Az elemző hangsúlyozta: 

 

nem volt sikeres Magyar Péter tüntetése, mert a Tisza Párt elnöke nem tudott mozgósítani és nem tudta fenntartani azt az érdeklődést, amihez hozzászokott tavasszal. 

– Úgy tűnik, hogy a párt népszerűségének a növekedése megakadt, az agresszív retorika csak egy nagyon szűk választói rétegnél hatásos – fogalmazott. 

Mráz Ágoston Sámuel úgy látta, hogy maga a rendezvény is szétesett, sokszor volt olyan unalmas pillanat, amikor a show-műsor miatt odaérkezők érdeklődése alábbhagyott, és az sem volt világos, hogy Magyar Péter mit akar követelni. A tévé épületébe bejutott, a Magyar Televízió beszámolt a tüntetéséről, amit ő megkérdőjelezett. Amikor pedig bejátszották a tévé műsorát, akkor láthatóan nem sikerült a vádakat alátámasztó részleteket találni – mutatott rá a Nézőpont Intézet vezetője.

Szerinte a mai kudarc nem jelenti azt, hogy Magyar Péter ősszel ne próbálkozna újra, például október 23-án, vagy újabb és újabb akciókkal ne próbálná magára vonni a figyelmet a jövőben.

Mint arról a Magyar Nemzet tudósított, az MTVA székháza elé nem sikerült nagyobb tömeget mozgósítani, minden eddigi tüntetésnél kisebbnek tűnt a mai, pedig még az időjárás is kedvezőnek volt mondható. A Bruti becenévre hallgató humorista beszéde közben elindult egy kifelé áramlás a tömeg első feléből. Közben a demonstrálók tábora kettészakadt, az első és a második tömb között kialakult egy nagy hézag. A tüntetésen nagyjából háromezren lehettek. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek