Politika

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.29.

Tilos ünnepelni az új évet Pakisztánban

A gázai-háború miatt tilos a szilveszterezés.

A gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében Pakisztán megtiltotta, hogy az országban nyilvánosan ünnepeljék az újévet. A kormány felszólította a pakisztániakat: ünnepeljék meg „egyszerűen” az eseményt.

Csütörtök esti televíziós beszédében Anvar-ul-Hak Kakar miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy tekintettel a gázai helyzetre, a kormány megtilt mindenféle nyilvános újévi ünnepséget.

Újév napja munkaszüneti nap Pakisztánban, az új év érkezését rendszerint igen hevesen ünneplik, egyebek mellett tűzijátékkal és levegőbe leadott lövésekkel.

A pakisztáni nemzetet és az egész muszlim közösséget mélységesen elszomorítja az elnyomott palesztinok elleni népirtás, főként az ártatlan gyermekek lemészárlása Gázában és Ciszjordániában” – mondta a miniszterelnök.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyvereseinek október 7-i Izrael elleni, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásának megtorlásaként az izraeli hadsereg légicsapásokat és szárazföldi offenzívát hajt végre a Gázai övezet ellen, amelyekben a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint már 21 ezren meghaltak.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik emírsége, Sardzsa csütörtökön szintén betiltotta a hagyományos újévi tűzijátékokat „ a gázai övezeti testvéreinkkel való szolidaritás és humanitárius együttműködés jegyében” – írta az emírség rendőrsége a Facebookon.

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy erői kibővítették hadműveleteiket a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban, ahol egyetlen nap alatt több tucat terroristát öltek meg.

A közlés szerint az egyik palesztint akkor vették észre egy légi eszközről, amikor páncéltörő rakétával kezében már az izraeli katonák felé rohant, de agyonlőtték még azelőtt, hogy tüzelni tudott volna.

Az ejtőernyősök elkezdték felszámolni a város terrort szolgáló infrastruktúráját, és ennek során megöltek több fegyverest egy alagút lejáratánál és egy épületben – jelentették a katonai szóvivők.

Egy izraeli egység fegyvereket és terrortámadáshoz használható oktatóanyagokat talált a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik tagjának otthonában Dzsabalija külvárosában, az övezet északi részén. Emellett képeket találtak fegyvereket, gránátokat tartó és katonai hadműveletet eljátszó gyermekekről.

A Gázai övezet déli részén, a Hán Júnisztól keletre fekvő Kuzaja-romoknál is felvonultak az izraeli erők, ahonnan a Hamász terroristái október 7-én Nir Oz kibuc ellen támadást indítottak – közölte a hadsereg szóvivője.

A csapatok lakóházaknál lévő alagútaknákat és rakéták kilövésére használt állásokat, valamint „terrorista építményeket” is megtámadtak, feltárva több tucat alagútlejáratot és számos fegyvert.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az övezetben száznyolcvanheten haltak meg és háromszáztizenketten sebesültek meg az utóbbi napon.

Az izraeli légierő vadászrepülőgépei az északi határszakaszon a palesztinokat segítő, libanoni síita Hezbollah szervezethez tartozó libanoni célpontokat, Vádi-Hamul térségében kilövőállásokat és egy katonai egységet támadtak – közölte egy izraeli szóvivő. Célba vették a Hezbollah egy osztagát Aitarun térségében, valamint egy olyan kilövőállást, ahonnan Izraelt, a felső-galileai Baramot lőtték pénteken.

A másik palesztin területen, a Jordán folyó nyugati partján pénteken négy fiatal férfi megsérült egy gázolásos támadásban. A merényletet elkövető sofőrt az izraeli katonák agyonlőtték a helyszínen, az edorimi kereszteződésben, a Hebron déli részén, al-Favar közelében.

Az egyik, 25 éves sérült állapota közepesen súlyos. A másik három, körülbelül húszéves férfi csak enyhe sérülést szenvedett. Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint a terepen elsősegélyben részesítették, majd a beér-sevai Szoroka kórházba szállították a sérülteket.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a jobboldali nacionalista Vallásos Cionizmus párt elnöke közölte, hogy Izrael mindaddig nem utalja át a Palesztin Hatóságnak a számukra beszedett vámokból levont összegeket, amíg ő vezeti a pénzügyi tárcát. Az izraeli biztonságpolitikai kabinet a múlt hónapban döntött úgy, hogy az Izrael által a Palesztin Hatóságnak átutalandó adó- és vámpénzekből átadja a Gázai övezetre szánt – eddig visszatartott – összeget is, valamint azt a pénzt is kifizetik, melyet korábban befagyasztottak, mert a Palesztin Hatóság az izraeli börtönökben biztonsági okokból fogva tartott palesztin terroristák családtagjainak folyósította segélyként.

Egyiptom készített egy tervet az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus befejezésére, de az érintettek egyelőre nem reagáltak rá – közölte Dia Rasvan, az egyiptomi kormányzat szóvivője csütörtökön.

Hozzátette, hogy a dokumentum részleteit csak azután hozzák nyilvánosságra, ha választ kaptak a konfliktusban részt vevőktől. Egyúttal felszólította a feleket, hogy tegyenek engedményeket a fegyveres műveletek mielőbbi lezárása érdekében.

A tervezet célja, „hogy közelebb hozza egymáshoz az összes érintett álláspontját annak érdekében, hogy véget vessenek a palesztin vér kiontásának, a Gázai övezet elleni agressziónak, és helyreállítsák a békét és a stabilitást a térségben” – áll a szóvivő közleményében, aki szerint Egyiptom előzetesen meghallgatta valamennyi fél véleményét.

Rasvan annyit elmondott, hogy

a terv három szakaszból áll, és része a felek közti tartós tűzszünet. Egyiptomi biztonsági források szerint a tűzszünetet 40 izraeli túsz és 120 palesztin elítélt szabadon bocsátása kísérné.

A tervezetben a beszámolók szerint szó van a Gázai övezet irányításáról is a fegyveres konfliktus befejezése után, és Kairó egy szakértői palesztin kormány létrehozását javasolja.

Rasvan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „minden, a palesztin kormánnyal kapcsolatos ügy kizárólag a palesztinokra tartozik és az összes palesztin fél közötti megbeszélés tárgyát képezi”.

Mecsetek alatt bukkantak újabb alagutakra az izraeli katonák a palesztinok lakta Gázai övezetben – jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön.

Az egyik alagút lejáratára az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz egyik mecsetében találtak rá, ez a beszámoló szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Nukba nevű kommandós egységének katonai bázisához vezetett.

Az izraeli katonai szakértők szerint terrorista célokra, azaz harcok lebonyolítására és fegyverek átadására használták a létesítményt.

Az izraeli csapatok megsemmisítették az alagutat és a parancsnokságot.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy egy másik mecsetnél is alagutat és egy rakétavetőt találtak, az alagútban pedig számos megfigyelő- és harci állást.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli hadsereg gázai hadműveletének kezdete óta 21 320-an meghaltak és 55 603-an megsebesültek az övezetben.  Csak az elmúlt napon kétszáztízen vesztették életüket.

Az evakuáltak száma elérte az 1,9 milliót.

Az izraeli hadsereg adatai szerint szerda óta negyvenkilenc katona sebesült meg a harcokban, ebből huszonhárman a Gázai övezetben. Utóbbiak közül hárman súlyosan, négyen közepesen, tizenhatan pedig könnyebben sebesültek meg, míg az övezeten kívül négyen súlyosan, kilencen közepesen és tizennégyen könnyebben. A Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta 921 katona sebesült meg.

A hadsereg arról is hírt adott, hogy

csütörtök délután Libanonból pilóta nélküli repülő hatolt be Izrael területére, de lelőtték.

Emiatt Haifától északra a tengerparti városokban, köztük Akkóban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Szintén légiriadó volt a libanoni határ keleti részén, Kirjat-Smónában, miután Izraelre irányzott drónt észleltek.

Intenzívebbé váltak a libanoni síita Hezbollahhal folytatott harcok a libanoni határnál a Hamász elleni gázai háború nyolcvankettedik napján

A rendőrség jelentése szerint számos becsapódást észleltek a libanoni határ közelében fekvő Kirjat Smóna városban. A város lakosságát kitelepítették, senki nem halt meg, de anyagi veszteségek keletkeztek.

Kirjat Smóna ellen több mint tíz lövedéket indítottak, melyek egy részét a Vaskupola légvédelmi rendszer visszaverte, de egy földet érő rakéta lerombolt egy lakást, egy másik rakéta pedig egy óvodában okozott károkat.

Reggel óta

több hullámban több tucat rakétát indítottak el Libanonból Izrael felé

és a Hezbollah három támadó drónt robbantott fel a hármas libanoni-szíriai-izraeli határ térségében, a vitatott hovatartozású Dov-hegyen. Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen.

Egy Bint Dzsbeilben, dél-libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman vesztették életüket, a Hezbollah fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egyik repülőgépe a Hezbollah egyik katonai léteítményére csapott le Libanonban a kérdéses légicsapással.

A katonai szóvivő beszámolója szerint a Gázai övezet északi részén, Gáza egyik negyedében

öt alagútlejáratot és számos rakétaindító helyet találtak az izraeli erők,

megütköztek az iszlamista fegyveresekkel, és felszámolták ellenállásukat.

Az izraeli hadsereg eközben

elmélyíti a szárazföldi hadműveletet az övezet déli végén található Hán-Juniszban is,

ahol a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint húsz palesztin életét vesztette egy izraeli csapásban szerdán, az Al-Amal kórház közelében.

A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat korábban arról számolt be, hogy több tucatnyian sérültek meg egy izraeli lövedék nyomán egy bérházban, a kórház környékén.

Az izraeli hadsereg elbocsájtott kötelékéből öt, a „Szfar Hamidbar” nevű egységhez tartozó katonát,

akik októberben részt vettek palesztinok elleni támadásban Ciszjordániában – jelentette katonai forrásokból a Háárec című újság hírportálja szerdán.

Az októberi incidensben telepesek és katonák megtámadtak három palesztint a ciszjordániai Vadi al-Sik faluban.

A palesztinok vallomása szerint kirabolták és megverték őket.

„A katonákat biztonsági okokból, incidensek, etikai problémák és fegyelemhiány miatt bocsátották el” – írta a katonai közlemény. A hadsereg a közelmúltban leállította, és azt fontolgatja, hogy véglegesen beszünteti a „Szfar Hamidbar” nevű, telepesekből álló egység hadműveleti tevékenységét, miután tagjaik több erőszakos támadásban vettek részt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várt bejelentést tett Oroszország

borsonline.hu

Dárdai nélkül nehezebb, erre készülnek a Herthánál

mandiner.hu

Sokan felháborodtak, hogy egy iráni családanya lett Németország szépe

metropol.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, áll a villamos

astronet.hu

Márciusi angyalhoroszkóp: mit üzen az őrangyalod a következő hónapra?

ripost.hu

„Ha nem gyógyulok meg, akkor vége a dalnak” – Súlyos betegség gyötri a népszerű magyar énekest

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

ripost.hu

„Bárcsak kevesebbet nyertem volna” – megszólalt a lottónyertes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Politika

Mi bajuk az ukránoknak Báthory Zsófiával és Hunyadi Jánossal?